Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СЕМИНАР О ЛИЦЕНЦИРАЊУ ТЕХНОЛОГИЈЕ

СЕМИНАР О ЛИЦЕНЦИРАЊУ ТЕХНОЛОГИЈЕ

26. октобар 2012.

Јуче је у Заводу завршен семинар под називом „Успешно лиценцирање технологије“ који су заједнички организовале Светска организација за интелектуалну својину и Завод за интелектуалну својину Републике Србије. Семинар је био намењен научно-истраживачким организацијама и у његовом фокусу су били уговори који се најчешће склапају ради заштите интелектуалне својине приликом трансфера технологије.

Семинар су отвориле Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, и Олга Спасић, виши саветник у Светској организацији за интелектуалну својину. Том приликом Бранка Тотић је истакла да је улога универзитета у развоју иновационог потенцијала велика, нагласивши значај Центра за трансфер технологије на Универзитету у Београду, као и јединица које се баве трансфером технологије на универзитетима у Новом Саду и Крагујевцу. Директорка Завода је нагласила да је у склопу активности Едукативно-информативног центра Завода у протекле две године одржано више од 70 семинара намењених универзитетима и институтима. Олга Спасић из Светске организације за интелектуалну својину истакла је да се иновације данас посматрају као кључни инструмент у борби против глобалне економске кризе. У вези са тим, у извештају Глобалног иновационог индекса објављеном у јуну ове године, Србија је по ефикасности иновација заузела високо 7. место у свету.

Током три дана семинара обрађене су теме комерцијализације интелектуалне својине у контексту истраживања и развоја, неопходне инфраструктуре за ефикасан процес трансфера технологије и симулације преговора о лиценци. Међу предавачима су поред Олге Спасић били Улф Петрусон, директор Центра за студије интелектуалне својине са Чалмерс Универзитета технологије у Гетеборгу, из Шведске, Јан Трејси из организације STFC Innovations Ltd и др Недељко Милосављевић, директор Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду.

Презентације са семинара су доступне у рубрици "Семинари у 2012. години".