Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2012

17. октобар 2012.

У спортско-пословној хали „Војводина“ у Новом Саду је од 12. до 15. октобра одржан 26. међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла Фест 2012“, а манифестацију је свечано отворио Горан Сечујски, члан Градског већа Новог Сада за привреду. Фестивал је организовао Савез проналазача Војводине, под покровитељством Владе Републике Србије, Владе АП Војводине, Града Новоог Сада, Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Завода за интелектуалну својину Србије, Факултета техничких наука у Новом Саду, као и Савеза проналазача Србије.

Првог дана фестивала одржана је Конференција о интелектуалној својини на којој су уводна предавања држали Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, на тему „Улога Завода за интелектуалну својину у подстицању коришћења интелектуалне својине у привреди и науци“, као и Иља Грибков, експерт Светске организације за интелектуалну својину, са темом „Важност интелектуалне својине у превазилажењу светске економске кризе са посебним погледом на земље у развоју“.

На манифестацији је учествовало око 150 излагача, проналазача и иноватора, из Русије, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Србије, са преко 250 изложених проналазака. Посетиоцима је, поред многобројних иновација, нових производа и технологија, било доступно да присуствују и низу семинара, промоција и конференција. Поред техничких иновација посетиоци фестивала могли су да погледају изложбе индустријског дизајна, жигова и ознака географског порекла.

Као и претходних година Завод за интелектуалну својину је имао свој штанд, на коме су патентни испитивачи пружали правну и другу стручну помоћ проналазачима, као и савете у вези заштите из домена интелектуалне својине.

Последњег дана изложбе међународни жири доделио је награде за најуспешнија изложена решења. Награду Светске организације за интелектуалну својину добио је проналазач Горан Мичић за проналазак заштите електричног бројила од крађе струје и уређаја који штити од струјног удара. Ове године је Међународни жири доделио награду и за најбољу жену проналазача, коју је понела Јасна Савић за десетак медицинских проналазака за терапије помоћу вуне, као и за најбољег младог проналазача коју је добио Салми Тамаш за проналазак возило на електрични погон, док су признања и дипломе додељене бројним проналазачима из земље и света.

Овде можете преузети презентације са Тесла Феста:
- Програми финансирања - Фонд за иновациону делатност
- Улога Завода за интелектуалну својину у подстицању коришћења интелектуалне својине у привреди и науци
- Business creation through science and education interaction
- The importance of IP in Overcoming the World Economic Crisis with the Particular Emphasis of the Countries in Transition