Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОД ПРЕДСЕДАВАЊЕМ СРБИЈЕ ЗАПОЧЕТО 50. ЈУБИЛАРНО ЗАСЕДАЊЕ ГЕН. СКУПШТИНЕ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ПОД ПРЕДСЕДАВАЊЕМ СРБИЈЕ ЗАПОЧЕТО 50. ЈУБИЛАРНО ЗАСЕДАЊЕ ГЕН. СКУПШТИНЕ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

1. октобар 2012.

Стални представник Мисије Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, Амбасадор Др Угљеша Звекић, данас је у Женеви отворио педесето јубиларно заседање Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), специјализоване агенције Уједињених нација.

Истовремено ће се одржати заседања генералних скупштина посебних међународних уговора и аранжмана из области патената, дизајна, географског порекла, итд. Србија је прошле године изабрана за председавајућег Генералном скупштином организације WIPO са мандатом од две године, што је први пут да представник једне земље из југоисточне Европе обавља ову високу часничку улогу. Томе је веома допринела деведесет година дуга традиција Завода за интелектуалну својину Србије, као и исто тако дуго постојање дипломатске Мисије, прво при Друштву народа а после при Уједињеним нацијама у Женеви, и пре свега, видљиво, активно и цењено учешће Србије у раду Организације.

У свом иступању којим је Генерална скупштина WIPO започела рад, Амбасадор Др Угљеша Звекић је позвао учеснике да посебну пажњу посвете одређеним питањима. Пре свега, потребно је да се постигне сагласност око стратешких циљева и начина политичког ангажмана у области унапређења иновација и заштите интелектуалне својине. Иновације су најснажнији покретач и показатељ степена и квалитета развоја савременог глобалног друштва. То се односи како на обим иновација, тако и на иновацијску ефикасност која представља велику шансу за средње и мање развијене земље, међу којима је и Србија, која у том домена заузима високо седмо место у свету. Отуда значај политике иновација, образовања и научног развоја.

У даљем излагању Амбасадор Звекић је истакао да се иновације и интелектуална својина развијају и шире великом брзином и без граница, па је отуда потребно поспешити рад на доношењу међународнo-правних инструмената (конвенција, уговора) којима се подстичу, штите и користе резултати креативног рада. Усвајање тзв. Пекиншког споразума о правима интерпретатора средином ове године је од историјског значаја, а позвао је на убрзање рада на изради конвенције о правима лица са оштећеним видом са надом да ће бити усвојена средином следеће године. Реч је о материји која задире у области интелектуалне својине, људских права и комерцијалне користи.

У раду Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину која траје до 9. октобра учествују делегације преко 180 држава-чланица, као и велики број невладиних и међународних организација, уз посматраче из приватног сектора.