Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРИРУЧНИКА ЗА НАСТАВУ О ПАТЕНТИМА

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРИРУЧНИКА ЗА НАСТАВУ О ПАТЕНТИМА

20. јун 2012.

У Заводу је данас одржана обука за предаваче који у оквиру свог наставног програма намеравају да користе Приручник за наставу о патентима. Предавања су држали европски стручњаци из ове области, а догађају је присуствовало око 20 професора са факултета и научно-истраживачких институција.

Радионицу је отворила Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину, након чега су уследила предавања. Најпре је Рафаел Киебомс, патентни испитивач из Европског завода за патенте, упознао присутне са садржајем Приручника за наставу о патентима. Киебомс је представио циљеве Приручника, online помоћна средства и предности патентног система. Потом је своје предавање одржао Херман Монкоф, почасни професор за интелектуалну својину и управљање иновацијама са Универзитета примењених наука у Берлину, који је говорио о искуствима држања наставе помоћу Приручника. Посебна пажња посвећена је значају управљања знањем и патентима, као и прилагођавању наставе о патентима сопственим потребама предавања.

Иларија Гос, патентни испитивач из Европског завода за патенте, говорила је о патентним захтевима, подношењу патентне пријаве и процесу одобрења патентне заштите, представивши притом неколико примера из праксе. Поподневна сесија окончана је предавањем Јоланде Санчез Гарсија из одељења за промовисање патентних информација у Европском заводу за патенте, која је говорила о претраживању патентне документације.