Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОРЕКЛО И ТРАДИЦИЈА – ПРОИЗВОДИ СА ОЗНАКОМ ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

ПОРЕКЛО И ТРАДИЦИЈА – ПРОИЗВОДИ СА ОЗНАКОМ ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

25. април 2012.

У Сава Центру је јуче одржана конференција под називом „Порекло и традиција: производи са ознаком географског порекла“. Конференција је организована од стране Агробизнис пројекта Америчке агенције за међународни развој (USAID) у сарадњи са Министарством пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Заводом за интелектуалну својину, Државним секретаријатом за економске послове при Министарству за економске послове Швајцарске, Швајцарским институтом за интелектуалну својину и консултантском кућом SEEDEV.

Циљ конференције је био да се окупе водећи стручњаци из области примене и управљања ознакама географског порекла, представници домаћих и страних институција за развој пољопривреде и села, заштите интелектуалне својине, произвођача, локалних удружења у пољопривреди, представника развојних организација, универзитета, покрета и пројеката активних на пољу развоја традиционалних и производа са ознаком географског порекла.

У првом делу конференције присутне су поздравиле Сузан Фриц, директорка мисије USAID у Србији, и Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

О производима са ознаком географског порекла и систему заштите говорила је Мирела Бошковић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину. У даљем току првог дела конференције присутнима су пренешена италијанска искуства у заштити и развоју производа са ознаком географског порекла и истакнуто је да више од 1/5 заштићених ознака географског порекла у оквиру Европске Уније долази из Италије. Други део конференције био је намењен примерима добре праксе и промоцији производа, као и брендирању подручја помоћу производа са ознакама географског порекла. Конференција је завршена пројекцијом филма „Soul Food Serbia“ који промовише производе са ознаком географског порекла путем туризма.

Овде можете преузети Каталог са ознакама географског порекла које су промовисане на конференцији.