Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

РАЗВОЈ ТИПИЧНИХ ПРОИЗВОДА ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА

РАЗВОЈ ТИПИЧНИХ ПРОИЗВОДА ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА

1. март 2012.

У Регионалној привредној комори Ужица је 28. фебруара одржана јавна презентација Извештаја o типичним производима Златиборског округа, реализованог у оквиру Пројекта „Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу у Србији“, који Регионална развојна агенција Златибор реализује у партнерству са удружењем Независни биро за развој из Модриче. Јавној презентацији су присуствовали и представници Завода за интелектуалну својину.

На скупу је било речи о производима који су након анализе стања препознати као „кључни производи“, чија валоризација и активности усмерене на повећање продаје представљају развојну шансу која може допринети стварању могућности за ново запошљавање, унапређењу руралног развоја и стварању нових економских перспектива.

Након трећег круга селекције, а за почетак одабрано је шест типичних производа и то: Говеђа пршута, Ракија – ужичка препеченица и друге шљивовице, Златарски сир, Сјенички сир, Кајмак и Злакушка грнчарија. Критеријуме за финални одабир типичних производа чинили су препознатљива веза производа са регионом, значај за очување културног наслеђа, досадашње присуство у туристичкој понуди, степен организованости и мотивисаности произвођача, као и потенцијал раста.

У сарадњи са Програмом резвоја приватног сектора (ПСД) који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, Пројекат развој типичних производа ће и у наредном периоду учествовати у активностима које ће подржати традиционалне производе Златиборског округа и кроз промотивне акције и подршку произвођачима радити на повећању њихове видљивости.