Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ДЕВЕДЕСЕТ ПРВИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ДЕВЕДЕСЕТ ПРВИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2011.

Завод за интелектуалну својину данас навршава деведесет и једну годину постојања. Овом приликом Заводу је свечано уручен Сертификат за систем управљања квалитетом према захтевима стандарда ISO 9001:2008.

На данашњи дан, 15. новембра 1920. године, наследник престола тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Александар Карађорђевић донео је Уредбу о заштити индустријске својине којом је установљена Управа за заштиту индустријске својине, чиме је тек формирана држава испунила своју обавезу из Париске конвенције да установи посебну институцију надлежну за заштиту индустријске својине. Кроз историју, Завод је више пута мењао назив. Пре деведесет и једне године основан је као управа за заштиту индустријске својине. Током наредних деведесет година, ова институција је више пута мењала назив: Савезна управа за проналазаштво (1948), Савезни уред за патенте (1953), Савезна управа за патенте (1956), Управа за патенте (1958), Савезни завод за патенте (1967), Савезни завод за интелектуалну својину (1994), док је свој данашњи назив - Завод за интелектуалну својину, добила 2003. године.

Приликом данашњег свечаног обележавања овог празника, директорки Завода за интелектуалну својину, Бранки Тотић, додељен је Сертификат за систем управљања квалитетом према захтевима стандарда ISO 9001:2008. Сертификат је свечано уручио Маринко Укропина, директор фирме SGS Beograd d.o.o, која је 1. новембра ове године извршила сертификацију процеса признавања патента, признавања малог патента и признавања жига у Заводу за интелектуалну својину.

За детаљније информације о историјату и свим достигнућима Завода за интелектуалну својину можете погледати секцију „90 година Завода“.