Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

10. новембар 2011.

Јуче је у организацији Америчке привредне коморе у Србији одржана једнодневна конференција о заштити права интелектуалне својине под називом „Спровођење заштите интелектуалне својине и утицај на буџетске приходе“. Конференцији су присуствовали представници релевантних министарстава у Влади Републике Србије, државне управе, приватног сектора. Међу специјалним гостима били су Мери Ворлик, амбасадорка САД у Србији, Адриано Мартинс, заменик шефа делегације ЕУ у Србији, Луп Брефор, шеф канцеларије Светске банке у Србији, Гордана Пуалић, државни секретар у Министарству правде и Бојана Тодоровић, помоћник министра у Министарству економије и регионалног развоја. У делегацији Завода за интелектуалну својину били су директорка Бранка Тотић и Владимир Марић, помоћник директора.

Учесници конференције, која се одржава по девети пут, представили су досадашња искуства у борби против пиратерије и указали на важност примене закона из ове области, на позитивне помаке у овој области, као и на негативне економске последице по државу и привреду које настају услед неефикасне примене закона. Досадашњи успеси и препоруке за наредни период представљени су кроз закључке конференције о заштити права интелектуалне својине. Побољшања у овој области у односу на претходну годину најочигледнија су у законодавству, имајући у виду усвајање Закона о оптичким дисковима и Закона о заштити пословне тајне, али и Стратегије развоја интелектуалне својине за период од 2011 до 2015.

Препоруке са конференције подразумевају неопходност специјализације у имплементацији прописа из области заштите права интелектуалне својине кроз концентрацију територијалне надлежности судова на неколико центара, док је исто тако потребно спустити праг за кривична дела која су предмет поступања специјализованих органа за високотехнолошки криминал. Стална едукација, посебно тужилаштва и судства, са фокусом на економске последице кршења права интелектуалне својине, као и оштрија казнена политика, посебно за дела у поврату додатно би унапредила примену закона у овој области. Такође, као закључци конференције издвајају се и препоруке за унапређење регионалне сарадње свих релевантних институција, као и смањивање административног терета у припреми доказног материјала за предмете из области високотехнолошког криминала. Потребна је и боља координација органа у Републици Србији у поступку заштите права интелектуалне својине, преко сталног координационог тела које предвиђа Стратегија као и прављење унифициране евиденције предмета заштите интелектуалне својине код различитих органа надлежних за њихову заштиту.