Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

17. октобар 2011.

У Новом Саду је од 12. до 15. октобра одржан јубиларни 25. Тесла Фест у СПЦ Војводина. Током Тесла Феста организована је и Међународна конференција о иновацијама, коју су подржали Светска организација за интелектуалну својину (WIPO), Савез проналазача Војводине, Завод за интелектуалну својину и Факултет техничких наука у Новом Саду. На овогодишњем Тесла Фесту учествовало је 150 домаћих и иностраних излагача, који су посетиоцима представили више од 350 проналазака.

Приликом церемоније отварања конференције, великом броју присутних у амфитеатру СПЦ Војводина најпре се обратио професор др. Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду и председник Савеза проналазача Војводине, који је још пре 25. година учествовао у установљавању ове манифестације. Присутне су потом поздравили ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Мирослав Весковић, директорка Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић, и виши програмски саветник за трансфер технологије у Светској организацији за интелектуалну својину, Олга Спасић. Подршку манифестацији такође су дали представници града Новог Сада, Владе Војводине, као и државни секретар у Министарству просвете и науке, проф др. Радивоје Митровић, који је истакао важност унапређења услова рада у науци за истраживање и развој, како би наши стручњаци били мотивисани да се врате из светских истраживачких центара и да пренесу своја знања другима у Србији.

Након отварања уследила су излагања водећих страних предавача са искуством у трансферу и комерцијализацији знања и резултата истраживања преточених у права интелектуалне својине. Фокус је нарочито постављен на патенте који су настали на универзитетима, као и на значај трансфера технологија и превазилажење јаза између науке и привреде њиховим бољим повезивањем уз помоћ Центара за трансфер технологија. На конференцији су представљена и позитивна искуства једне успешне spin-off компаније основане од стране стручњака са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Овогодишњу награду за најуспешнији проналазак на Тесла Фесту освојио је Милан Девић за нови еколошки систем градње – Симпролит систем, док су признања и дипломе додељене бројним младим проналазачима из земље и света.

Презентације са конференције приликом отварања овогодишњег Тесла Феста можете погледати у рубрици "Семинари".