Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СРБИЈА НОВИ ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

СРБИЈА НОВИ ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

26. септембар 2011.

Амбасадор Србије при Уједињенима нацијама у Женеви, др Угљеша Звекић, акламацијом је изабран за председавајућег Генералних скупштина Светске организације за интелектуалну својину за период од 2011 – 2013. године. То је први пут да након 30 година представник једне земље из источне и средње Европе и балтичког региона буде изабран на ово значајно часничко место.

Светска организације за интелектуалну својину је специјализована агенција Уједињених нација за унапређење и заштиту интелектуалне својине и иновација. Основана је 1967. године (као наследница Међународног бироа основаног 1893.) са седиштем у Женеви. Ова организација, коју чине 184 државе-чланице, пружа услуге за 24 међународна споразума из области интелектуалне својине, дизајна, географског порекла, и других области , као и заштиту од пиратерије, крађе иновација, итд. Завод за интелектуалну својину Републике Србије постоји већ више од 90 година.

На заседању Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину, које је данас започето у Женеви, Србију представљају директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Бранка Тотић, и помоћник директора, Владимир Марић. Они су генералној скупштини данас поднели саопштење о напретку интелектуалне својине у Србији у периоду између два заседања генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину.