Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ У ПОСЕТИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ У ПОСЕТИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

22. септембар 2011.

Поводом приступања Србије Европскоj патентној организацији, председник Европског завода за патенте, њеног извршног тела, Беноa Батистели, данас завршава дводневну посету Влади Републике Србије, чиме ће се озваничити чланство наше земље у највећој регионалној организацији те врсте у свету.

Током првог дана посете, Батистели се сусрео са српским министром за просвету и науку, проф. др Жарком Обрадовићем, док је јутрос у Влади Србије уприличен и сусрет са потпредседником Владе Србије за европске интеграције, Божидаром Ђелићем.

Више о сусрету са Божидаром Ђелићем можете прочитати овде.

Током ових радних састанака, вођени су разговори о улози патената у иновационом процесу, користи патената за привреду, хармонизацији закона у домену интелектуалне својине са аспекта европских интеграција и иницијативи Европске Уније у вези интелектуалне својине, као и о активностима сарадње са Србијом, као земљом чланицом.

Сарадња између Европског завода за патенте и Завода за интелектуалну својину Републике Србије подржава развој економије засноване на знању и подстицање истраживачко - развојних активности у Србији", каже председник ЕПО, Беноа Батистели. "Српска предузећа би требало да имају посебну корист од тога, јер европски патенти обезбеђују уштеду у трошковима и потпуну правну заштиту за проналаске на једном од најдинамичнијих тржишта у свету."

Mинистар Обрадовић истакао је да је чланство Србије у Европској патентној организацији и сарадња са Европским заводом за патенте, као њеним извршним телом, од суштинског значаја за изградњу квалитетног и ефикасног система заштите интелектуалне својине у нашој земљи. Такав систем један је од важних предуслова за прикључење наше земље Европској унији и Светској трговинској организацији.

Када говоримо о оквирном поређењу земаља у региону, а у вези заштите проналазака патентом коришћењем Европског патентног система, може се рећи да Србија стоји раме уз раме са Румунијом и Бугарском. Хрватска и Словачка имају око 50% више европских патентних пријава и преко двоструко више патената, док Словенија и Грчка имају 3-4 пута више пријава. Мађарска има више пријава од свих наведених земаља и тиме заузима прво место у региону.

Председник Европског завода за патенте искористио је свој боравак у Београду и да се би се обратио научној, привредној и академској заједници Србије. Приликом сусрета Батистелија са представницима научне и академске заједнице, који је данас одржан у свечаној сали Ректората, гостима су се обратили и ректор Универзитета у Београду, проф. др Бранко Ковачевић, као и директорка Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић.

Подсећања ради, у току је реализација двогодишњег пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, који финансира Европска унија у вредности од 2.2 милиона евра, а који спроводи Европски завод за патенте.

Галерију фотографија начињених током дводневне посете председника Европског завода за патенте Србији можете погледати овде.

О томе како Беноа Батистели описује своју посету Србији можете прочитати овде.