Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СЕМИНАР „ЗАШТИТА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ФАРМАЦИЈИ“

СЕМИНАР „ЗАШТИТА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ФАРМАЦИЈИ“

22. новембар 2021.

За студенте специјалистичких студија са смера „Индустријска фармација“ и докторанте Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, у суботу 20. новембра 2021. године, одржан је семинар о значају и поступцима заштите права интелектуалне својине у области фармације. Тиме се наставља успешна сарадња између овог факултета и Завода за интелектуалну својину, која траје осам година за редом.

Предавачи Завода упознали су учеснике семинара са значајем заштите права интелектуалне својине у фармацеутској индустрији, са основама патентне заштите при чему су обухваћени услови за заштиту проналаска патентом, као и национална и међународна заштита, делови патентне пријаве и специфични примери из области фармације. Други део семинара био је посвећен претраживању патентне документације у јавно доступној бази Espacenet којом администрира Европски завод за патенте. Полазници семинара били су у прилици да се детаљније упознају са алатима за претраживање које ова база нуди, а затим и да активно учествују у радионици са посебно припремљеним примерима претраживања патентних докумената.

Присутни специјализанти су као и претходних година показали велико интересовње за ову тему својим активним учешћем. За учеснике који су били спречени да прате семинар уживо на Фармацеутском факултету, било је омогућено онлајн праћење.