Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕНА 101. ГОДИШЊИЦА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ОБЕЛЕЖЕНА 101. ГОДИШЊИЦА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

16. новембар 2021.

Јуче је свечано обележена прва година другог века постојања Завода за интелектуалну својину, када су након уводних обраћања Владимира Марића, директора Завода за интелектуалну својину и Душана Вучковића, помоћника министра привреде, додељене награде Светске организације за интелектуалну својину у пет категорија стваралаштва.

Сам догађај се одвијао у хибридном формату, а снимак можете погледати на следећем ЛИНКУ.

Током уводног обраћања, господин Владимир Марић, директор Завода, истакао је да се улога права интелектуалне својине у доба модерних технологија мења и да национални заводи поред традиционалних надлежности регистрације права интелектуалне својине треба да преузму већу одговорност и у обликовању система интелектуалне својине својих земаља. Господин Марић је истакао да Завод за интелектуалну својину већ носи карактеристике будућности. Уводно обраћање директора Завода можете погледати ОВДЕ.

Господин Душан Вучковић, помоћник министра привреде, честитајући у уводном обраћању 101. годишњицу Завода, истакао је задовољство сарадњом са руководством и запосленима Завода у протеклом периоду на раду на законима из области интелектуалне својине као и у свим другим областима. Помоћник министра истакао је да када су у питању европске интеграције и поглавља 6 и 7, а то су права интелектуалне својине и права привредних друштава, која су у ресору и надлежностима Министарства привреде и Завода за интелектуалну својину, према последњем извештају за ову годину су поглавља која су најбоље оцењена од стране Европске комисије.

У оквиру програма доделе награда Светске организације за интелектуалну својину, у категорији за проналазача или групу проналазача за патент који је регистрован у иностранству и који има конкретну примену, додељена је медаља др Милошу Станковићу, ванредном професору и руководиоцу Иновационог центра на Високој школи за менаџмент и економију у Kрагујевцу и научном сараднику на Институту примењених наука у Београду, за проналазак под називом „Уређај за уништавање корова“. Овај уређај је регистрован у Шведској, а заштићен је и домаћим патентом. Милош Станковић је о свом проналаску рекао: “Овај уређај у корену уништава коров и он више не расте у току сезоне. Док сам га развијао, поента је била екологија и заштита животне средине. Фокус је био на амброзији, зато што сам хтео да помогнем људима првенствено у нашој земљи, где милион и по људи пати од тог полена. Надам се да ћемо то ускоро решити”.

Награду WIPO IP Enterprise Trophy, у категорији за домаћа правна лица за комерцијалну примену међународно регистрованог индустријског дизајна, примио је глумац Никола Kојо, заштитно лице компаније „БАХУС ДОО, СТРИЖА“ из Параћина, које је награђено за индустријски дизајн новог решења боце од 60 милилитара за додатке исхрани и других безалкохолних пића, која је заштићена међународно регистрованим индустријским дизајном за земље Европске Уније, Немачке и Русије. Такође, ново решење боце је заштићено и домаћим индустријским дизајном. Никола Kојо је у име компаније рекао: “Ова година је јако битна за компанију јер прославља 30 година постојања. Упркос великој тржишној конкуренцији у производњи безалкохолних освежавајућих напитака, компанија се труди да константним улагањем постигне висок ниво квалитета производа и испрати глобалне трендове. Kонкуренција се изузетно поштује и цени, и она нас мотивише да будемо још бољи, а свесни смо колико је битно створити бренд и одговарајуће га заштитити”.

Награда WIPO Medal for Creativity, у категорији за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено-хуманистичких наука, уручена је др Милану Попадићу, ванредном професору Филозофског факултета Универзитета у Београду, за књигу Дискретни шум пешчаника - баштина и њене науке (Филозофски факултет Универзитета у Београду/ Центар за музеологију и херитологију). Милан Попадић је о наслову књиге и његовом значењу рекао: “Метафора пешчаника је веома стара. То стално претакање искуства и односа времена, мерења времена, односа баштине и науке као две позиције које понекад делују у сагласју, а понекад супротстављено, деловало ми је да се може приказати кроз познату књижевну и ликовну симболику пешчаног сата. Kада погледамо у њега, он делује као један затворен систем, али то није истина. Из пешчаника ипак нешто излази. Ако пажљиво посматрамо свет око себе, ако успемо да се изузмемо из буке и беса који нас окружују, ми ћемо чути један фин и дискретан шум. Да бисмо то научили морамо да слушамо, пре свега једни друге”.

Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy, у категорији ученика или групе ученика средње школе за проналазак, додељена је Мари Раичковић, ученици 3. разреда Осме београдске гимназије и полазници Регионалног центра за таленте Београд 2, за проналазак под називом „Еколошки значај ин-витро размножавања одабраних врста печурака: студија случаја екстрацелуларних метаболита“. Проналазак Маре Раичковић припада области биопаковања за прехрамбене производе. Мара Раичковић је о мотивацији за свој проналазак изјавила да од 2,12 милијарди тона отпада који се годишње одложи, рециклира се скромних 13 посто, а чак 63 посто од тог укупног броја заправо потиче од паковања за храну. Управо из овог разлога је одлучила да своја интересовања фокусира у овом смеру и на решавање овог проблема, као и стварања био паковања од неког природног, нетоксичног и биоразградивог материјала.

Маја Бађин Георгијевић, менаџер корпоративних комуникација „МЛЕKАРА ШАБАЦ АKЦИОНАРСKО ДРУШТВО Шабац“, у име компаније примила је награду за домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова током 2021. године – WIPO Users’ Trophy. Маја Бађин Георгијевић је у име компаније рекла: “Ове године обележавамо 90 година постојања, а наше производе извозимо на 15 светских тржишта. Зато нам је заштита нашег знака и практично препознатљивости јако битна, да не би могло да дође до кривотворења производа, да бисмо могли да оправдамо поверење и квалитет који имамо захваљујући пре свега домаћим одгајивачима стоке, односно онима који нас снабдевају домаћим млеком”.