Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ШТА СМО НАУЧИЛИ И КУДА ДАЉЕ?

ШТА СМО НАУЧИЛИ И КУДА ДАЉЕ?

6. октобар 2021.

Крајем септембра одржана је онлајн конференција „Шта смо научили и куда даље?“ током које су представљени неки од резултата пројеката сарадње Швајцарске Конфедерације и Републике Србије у вези са заштитом и бољим позиционирањем на тржишту производа са ознаком географског порекла.

Током више од деценије сарадње у овој области, кроз две фазе, дата је подршка на унапређењу система заштите и видљивости ознака географског порекла у нашој земљи. Више о резултатима пројекта можете видети у следећем видеу - За вредности које вреде.

Подршка Владе Швајцарске намењена је пре свега локалним произвођачима производа са ознаком географског порекла у Републици Србији охрабрујући их да штите и користе заштићене ознаке на националном нивоу, али и да изађу на међународно тржиште. Захваљујући истрајности свих који су били укључени у пројекте, из релативне анонимности, изашле су неке наше, заиста вредне географске ознаке и почеле да живе на тржишту. Кроз Савез „Оригинал Србија“ који окупља појединце и удружења произвођача производа са ознаком географског порекла, који су сертификовани или у процесу сертификације - за сада за 12 ознака, промовише се локална традиција, знање и природни ресурси у циљу очувања природне и одрживог руралног развоја уз истовремено остваривање тржишне вредности таквих производа. У оквиру пројекта основана је и Академија за географске ознаке порекла коју је похађало 38 интерних контролора и саветодаваца за процес контроле и сертификације производа са ознаком географског порекла која је резултирала и са успешном сертификацијом више ознака.

Швајцарска је идеалан пример како се промовишу производи са географским пореклом, јер су и у тој земљи такође мали произвођачи чији "know-how" укључује традицију у модерне ланце снабдевања. Кроз овај пројекат произвођачи су добили прилику да упознају кроз примере из праксе Швајцарске како се користе ознаке географског порекла за развој и промоцију туризма у регионима са којих потичу и постављене су оне основе за сличан принцип, а за које је неопходна сарадња приватног и јавног сектора. Филм је настао у сарадњи Швајцарске конфедерације са локалним партнером SEEDEV, институцијама Републике Србије и наравно са произвођачима производа заштићених ознаком географског порекла.