Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНЕ ДВЕ ОБУКЕ У ОКВИРУ ТВИНИНГ ПРОЈЕКТА ЕУ "ЗАШТИТА И СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ"

ОДРЖАНЕ ДВЕ ОБУКЕ У ОКВИРУ ТВИНИНГ ПРОЈЕКТА ЕУ "ЗАШТИТА И СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ"

27. септембар 2021.

Током претходне две недеље у просторијама Завода су одржане две обуке за представнике тржишне инспекције, правосудних органа и других органа у чијој надлежности је спровођење права интелектуалне својине. Обуке су организоване у оквиру Твининг пројекта Европске уније "Заштита и спровођење права интелектуалне својине".

Прва дводневна обука, реализована у два термина, била је на тему права интелектуалне својине и електронске трговине и водили су је експерти из Енглеске (Сер Ричард Арнолд) и Данске (госп. Ерлинг Вестергард).
Током обуке, полазници су били у прилици да сазнају више о кривично правном оквиру за спровођење права интелектуалне својине на интернету, као и детаљну анализу директива и закона који се примењују у Европској Унији за ову област. Развојем информационих технологија и порастом продаје робе путем интернета, нарочито у условима ограниченог кретања током пандемије COVID 19 када је вишеструко повећана куповина у интернет продавницама, долази и до све веће злоупотребе интернет окружења и повећане понуде широког спектра кривотворених производа.
Друга дводневна обука, такође организована у два термина, бавила се тематиком спровођења онлајн истрага за детектовање повреде права интелектуалне својине на интернету, прикупљањем доказа и на крају спречавањем повреде права интелектуалне својине путем интернета. Ову веома занимљиву обуку изводили су експерти из Немачке: госп. Харалд Ленеман и госп. Аксел - Јоаким Карл Фоерстер.