Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

НИКОЛА ТЕСЛА (1856-1943)

НИКОЛА ТЕСЛА (1856-1943)

9. јул 2021.

Никола Тесла, наш највећи научник и проналазач, непресушан извор инспирације за бројне генерације научника, стручњака и проналазача рођен је 10. јула. Његово најзначајније дело представљају проналасци на којима почива наш свакодневни живот. Ово се пре свега односи на његов систем наизменичних струја, чије је кључне компоненте - систем за дистрибуцију наизменичних струја и одговарајуће моторе наизменичне струје - Тесла пронашао.

За поменутим системом су уследили његови бројни проналасци из области струја високе фреквенције и високог напона, укључујући трансформатор назван његовим именом, као и из области бежичног преноса где је, између осталог, дао пресудан допринос настанку радија. Творац је даљинског управљања, а његов проналазачки дух се огледао и у области генерисања и примене рентгенског зрачења, електротерапије, као и система расвете.

Поред електротехнике, Тесла се бавио и различитим другим областима технике, а превасходно машинством. Својим највећим делом је сматрао светски систем бежичног преноса информацијa и енергије, који је наменио добробити целог човечанства и чију реализацију је покушао да започне у Ворденклифу, САД. Велики број својих проналазака Тесла је заштитио патентима. До сада је утврђено да је Никола Тесла имао 116 основних патената, од којих су 109 амерички патенти и 7 британски патенти, којима је Тесла заштитио укупно 125 различитих проналазака. Такође је утврђено да је Тесла за своје проналаске добио бар 311 патената у 27 различитих земаља света. Дан рођења Николе Тесле, 10. јул, проглашен је Даном науке у Републици Србији 2010. године.

Поводом дана рођења Николе Тесле, у Галерији науке и технике САНУ, отворена је изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“. Изложба је посвећена годинама у Грацу Николе Тесле и протеже се од његових студентских дана до Теслиних трагова у садашњости. Изложба је отворена до 24. јула 2021. године, а 9. јула у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ, одржаће се округли сто „Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера“. Сазнајте више овде.