Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОТВОРЕН МЕЂУРЕГИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОТВОРЕН МЕЂУРЕГИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

6. септембар 2011.

Данас је у хотелу Зира отворен дводневни међурегионални симпозијум о спровођењу права интелектуалне својине, који заједнички организују Светска организација за интелектуалну својину, Завод за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава и Завод за интелектуалну својину Републике Србије.

Први дан скупа окарактерисао је изузетан одзив учесника, међу којима су поред представника организатора били и представници свих кључних институција у Србији, као и многих иностраних земаља, који се баве спровођењем права интелектуалне својине.

Отворивши скуп, Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије, истакла је да "пиратерија и кривотворење, осим што узрокују губитак радних места и прихода, те бивају разорни за привреду, стварају опасност по живот и здравље људи. Посебно кривотворени лекови, којих на тржишту има од 7-10% од укупно пласираних медикамената, могу бити погубни за безбедност становништва. Ова опасност је увећана са све обимнијом куповином лекова преко интернета. У том погледу, веома је важно развити свест код потрошача да се куповином кривотворене робе излажу ризику по сопствено здравље, као и да тиме финансирају организовани криминал." Бранка Тотић је подвукла важност сарадње органа за спровођење права интелектуалне својине са приватним сектором, који својим искуствима могу допринети сузбијању кривотворења. Директорка Завода је додала да је Србија у протеклих десет година уложила напоре у развој законодавног и институционалног оквира за унапређење спровођења права интелектуалне својине и да они дају добре резултате.

Хаике Фолгаст, представница Светске организације за интелектуалну својину, изразила је задовољство организацијом овог симпозијума као дела међурегионалних састанака у овој области, са чијом се организацијом започело 2008. године. Фолгаст је истакла да је идеја симпозијума да се унапреди свест о значају борбе против кривотворења и пиратерије, као и да се размене искуства у спровођењу права интелектуалне својине у различитим земљама, уз нагласак на напоре јавног и приватног сектора на том пољу. На симпозијуму, додала је Фолгаст, биће представљен документ „Спровођење права интелектуалне својине у државама у транзицији“ који се базира на извештајима земаља у овој области, са намером да закључци скупа допринесу његовој финализацији.

Представник Завода за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава, Кевин Розенбаум, истакао је важност ефикасног спровођења права интелектуалне својине широм света, будући да је то глобално питање. Криминалне активности у овој области не познају границе држава, те је важно искористити овај симпозијум како би научили једни од других што је могуће више.

Уследила су излагања и презентације према програму симпозијума, праћене разменом искустава учесника, а у циљу унапређења заједничке борбе против пиратерије и кривотворења. На симпозијуму ће сутра бити представљен и нацрт документа Светске организације за интелектуалну својину – Спровођење права интелектуалне својине у државама у транзицији.

Презентације и излагања са симпозијума можете погледати у рубрици "Семинари".