Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СРПСКА НАУЧНИЦА ГОРДАНА ВУЊАК НОВАКОВИЋ ДОБИЛА НАГРАДУ ПУБЛИКЕ ЗА ЕВРОПСКОГ ПРОНАЛАЗАЧА ГОДИНЕ

СРПСКА НАУЧНИЦА ГОРДАНА ВУЊАК НОВАКОВИЋ ДОБИЛА НАГРАДУ ПУБЛИКЕ ЗА ЕВРОПСКОГ ПРОНАЛАЗАЧА ГОДИНЕ

18. јун 2021.

Српска научница Гордана Вуњак Новаковић добила је награду публике за Европског проналазача године за 2021. годину током свечаности Европског завода за патенте која се синоћ преносила уживо. Наша научница је победила у конкуренцији од 15 финалиста добивши највише гласова публике - 48,1 одсто у онлајн гласању и тиме је постала прва Српкиња која је добила ово престижно признање.

Водитељи програма су је упитали да ли је икада, док је почињала каријеру на универзитету у Србији, „уопште могла да помисли да ће једног дана бити проналазач“.

„О да, увек сам била проналазач, и док сам била у Београду и учила од мојих ментора, а онда и када сам наставила у Бостону. То је све ‘експлодирало’ када сам дошла до Kолумбије. Ту раде људи који су увек спремни на сарадњу, а треба да знате да је то главни ‘састојак’ за свако научно истраживање. Најбољи део у свему томе што радим са толико младих и талентованих људи“, рекла је Гордана Вуњак Новаковић, која је добила велику подршку гласача, али и аплауз својих колега.

„Ова награда подвлачи како иновације дотичу животе људи свуда у свету“, рекао је председник ЕПО-а Антонио Кампинос. „После године препуне невероватних изазова, одушевљење јавности и публике изумом Гордане Вуњак Новаковић такође одражава чврст оптимизам да ће нам људска креативност, страст за иновацијама и домишљатост помоћи да кренемо ка светлијој будућности.“

Гордана Вуњак Новаковић је професорка на Универзитету Колумбија и чланица САНУ и прва Сркиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства у САД. Својим научно-истраживачким радом је отворила нове хоризонте у регенеративној медицини развијањем начина узгоја новог ткива ex-vivo (изван тела) користећи сопствене ћелије пацијента. Њен револуционарни приступ нуди сигурнији, прецизнији и мање инванзиван начин извођења захвата реконструкције лица, а довео је и до могућности замене истрошених или болесних ткива и органа пацијента, чиме им се пружа шанса за бољи живот.


Погледајте снимак
https://www.youtube.com/watch?v=mPbYx0WmJ44&t=6255s