Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

5. септембар 2011.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије има задовољство да позове представнике медија да присуствују Међурегионалном симпозијуму о спровођењу права интелектуалне својине, који ће се одржати од 6-7. септембра 2011. године, у хотелу Зира, Рузвелтова бр. 35 у Београду.

На овом значајном међународном скупу окупиће се представници Светске организације за интелектуалну својину, нашег и америчког завода за интелектуалну својину, као и свих кључних институција у земљи и иностранству које се баве спровођењем права интелектуалне својине, у циљу унапређења заједничке борбе против пиратерије и кривотворења.

Ефикасним спровођењем права интелектуалне својине боримо се против сваке злоупотребе предмета права интелектуалне својине у чији је настанак његов власник уложио време и новац. Поред тога, важност овог процеса је немерљива, будући да кривотворење и пиратерија могу имати штетне последице по здравље потрошача. Поводом симпозијума, Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, изјавила је следеће: „Произвођачи оригиналне робе, аутори, извођачи, филмски и музички продуценти – сви они су на директном удару пиратерије и кривотворења, који им наносе велику штету и узрокују огромне финансијске губитке. Посебну опасност по здравље и безбедност људи носе кривотворени лекови, резервни делови за возила, па чак и дечје играчке.“

Симпозијум је намењен представницима институција које се баве сузбијањем кривотворења и пиратерије – судијама, тужиоцима, инспекторима, полицијским и царинским службеницима, као и свим другим лицима која се баве спровођењем права интелектуалне својине. Овој веома значајној теми за развој наше привреде допринеће искуства представника институција за спровођење права из 28 држава, као и више међународних владиних и невладиних организација у овој области. На симпозијуму ће бити представљен и нацрт документа Светске организације за интелектуалну својину – Спровођење права интелектуалне својине у државама у транзицији.

Симпозијум заједнички организују Светска организација за интелектуалну својину (WIPO), Завод за интелектуалну својину Републике Србије и Завод за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава (USPTO).

Сви заинтересовани представници медијских кућа могу добити више информација о програму симпозијума путем телефона (011) 2025800 и 2025836.