Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СЕМИНАР О КОРИШЋЕЊУ АУТОРСКИХ ДЕЛА НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ НОСИЛАЦА ПРАВА

СЕМИНАР О КОРИШЋЕЊУ АУТОРСКИХ ДЕЛА НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ НОСИЛАЦА ПРАВА

26. јун 2020.

25. јуна 2020. године у хотелу Метропол одржан је Семинар о коришћењу ауторских дела чији носилац права није идентификован или није пронађен. Семинар је, у оквиру пројекта Подршка реформи државне управе у Србији, организовала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину.

Семинар је организован са циљем да се институције које се баве дигитализацијом културне баштине - библиотеке, музеји, архиви, кинотеке, јавни радио и ТВ емитери и релевантна удружења носилаца ауторског и сродних права упознају са решењима из Директиве 2012/28 Европске уније о одређеним дозвољеним видовима коришћења ауторских дела чији аутор није познат и начином на који се наведена директива примењује у пракси. На семинару је представљен и нацрт релевантних одредаба измена и допуна Закона о ауторском и сродним правима.

Предавања су путем видео линка одржали представници Завода за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO), Међународне федерације удружења библиотека (IFLA), Међународне федерације организација за репрографска права (IFRRO), немачке колективне организације CEO VG Wort, Министарства културе Данске, Државног завода за интелектуалну својину Републике Хрватске и Грчке организације за ауторско право и консултант на пројекту, Олав Стокмо, који је био и модератор семинара. Учесницима семинара се обратила и представница Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Анита Хус.

Семинару је присуствовало 25 учесника, представника следећих институција: Министарства за европске интеграције, Министарства културе, Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду, Радио и телевизије Србије, Радио и телевизије Војводине, Архива Југославије, Матице Српске, Југословенске кинотеке, Завода за проучавање културног развитка, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Библиотеке града Београда и колективних организација: СОКОЈ, ОФПС, ОФА, ОРП И УФУС АФА заштита.