Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

26. АПРИЛ - СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. АПРИЛ - СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

24. април 2020.

ИНОВАЦИЈЕ ЗА ЗЕЛЕНУ БУДУЋНОСТ

Сваког 26. априла обележавамо Светски дан интелектуалне својине како би се подсетили улоге коју права интелектуалне својине имају у подстицању иновација и креативности. Ове године, Светски дан интелектуалне својине ставља иновације и права интелектуалне својине која их подржавају у фокус напора за стварање „зелене“ будућности. Зашто? Јер избори које доносимо данас, обликоваће наше сутра. Земља је наш дом и морамо бринути о њој.

Стварање пута ка зеленој будућности је императив модерног доба. Сви ми заједно треба да дамо одговоре том изазову и свако од нас, као појединац, треба да да допринос у његовом стварању. Пред нама су сложени задаци, али као што је познати природњак Дејвид Атенбороу рекао, „као врста, ми смо експерти за решавање проблема“. На нама је да створимо зелену будућност.

Имамо колективну мудрост, домишљатост и креативност да смислимо нове, ефикасније начине за обликовање наше животне средине са ниским садржајем штетних гасова угљеника. Али, за нас и будућа покољења, морамо да делујемо сада!

Кампања такође слави бројне проналазаче и креативце широм света који се зе залажу за зелену будућност и који развијају „чистије“ алтернативе технологијама заснованим на фосилним горивима, као и на одрживом систему производње хране и управљања природним ресурсима, а који користе систем интелектуалне својине да подрже своје напоре и њихово коришћење.

Истражујемо како уравнотежени и снажан систем интелектуалне својине може подржати зелену економију која ради за, а не против одрживости животне средине. Патентни систем подстиче иновације и развој и ширење еколошки прихватљивих технологија које нам омогућавају борбу са климатским променама и изградњу зелене будућности. Креативно размишљање у развоју производа и права на дизајн заједно подржавају оптимално коришћење ресурса и омогућавају дизајнерима да уложе своје време и талент у стварање корисних, атрактивних и еколошки прихватљивих производа за потрошаче.

Разматрамо како заштићени знакови – жигови, као и други идентификатори роба или услуга, подржавају настанак и раст предузећа изграђених на принципима одрживости животне средине, омогућавајући им да нуде шири спектар еколошки прихватљивих производа и услуга.

Видимо како права, попут географских ознака, подстичу одрживо коришћење природних ресурса и како се се кроз права оплемењивача биљака промовише развој отпорнијих култура као подршка глобалној сигурности хране.

Посматрамо како креатори, који кроз систем заштите ауторских права могу обезбедити средства за живот од свог рада, могу играти кључну улогу у стварању визије зелене будућности и њене немерљиве користи.

Као што је Ајнштајн једном рекао, не можемо наставити радити исту ствар више пута а очекивати другачије резултате. Ако желимо другачије резултате, морамо бити иновативни у својим приступима, размишљању и у пословним моделима.

Наша посвећеност, избор који доносимо сваки дан, производи које купујемо, истраживања која финансирамо, компаније које подржавамо и политике и закони које развијамо, одређиваће колико ће наша будућност бити зелена. Са иновативним размишљањем и стратешким коришћењем права интелектуалне својине, одрживост може бити на дохват руке.

Придружите нам се у истраживању могућности коју иновације и права интелектуалне својине имају у креирању пута ка зеленој будућности.

Више о теми Светског дана интелектуалне својине можете видети на сајту Светске организације за интелектуалну својину – WIPO.

Општи преглед права интелектуалне својине