Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2019.

Данас je обележено 99 година постојања Завода за интелектуалну својину. Свечаности одржаној у просторијама Завода присуствовали су државни званичници, представници Mинистартва просвете науке и технолошког развоја, Mинистарства правде и правосудних органа, представници академске заједнице и бројних адвокатских канцеларија, представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права и други уважени гости.

Скуп је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину. Осврнувши се на велику традицију најважније српске институције која се бави заштитом интелектуалне својине, господин Марић нагласио је дa je данас Завод модерна, добро организована и ефикасна институција у којој раде стручни и посвећени људи. Bладимир Марић говорио је о радним резултатима оствареним у претходном периоду и о најважнијим радним приоритетима Завода за интелектуалну својину.

Присутнима се потом обратио др Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој у Министарству просвете, науке и технолошког развоја који је честитајући 99. годишњицу Завода потврдио значај одржавања и развоја ресурса Завода за интелектуалну својину за државу и привреду како у погледу заштите интелектуалне својине тако и у погледу консултовања база индустријске својине као полазне основе за нова технолошка решења.

У другом делу свечаности додељене су годишње награде Светске организације за интелектуалну својину за патент, индустријски дизајн, монографско дело у области друштвено-хуманистичких наука, проналазак остварен од стране ученика средњих школа, као и за правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова.

У категорији проналазача или групе проналазача за патент, прво место припало је Урошу Турањанину за патентирани проналазак под називом: „Примена 3Д камера у процесу савијања профила на машини за савијање са три и четири ваљка“ за који је остварена патентна заштита за следеће иностране територије: Енглеске, Немачке, Швајцарске, Италије, Француске, Турске, Кине, Шпаније, а остварена је заштита и евроазијским и европским патентом. Осим тога, за наведени проналазак се ускоро очекује и признање патента на територији САД. Поменути изум је примењен на високо-технолошкој машини за савијање управљане 3Д камерама, које се производе у 5 модела и извозе у 37 земаља света. Реч је о ЦНЦ машини последње генерације која се највише примењује у индустрији врата и прозора. Победник у оквиру категорије за правна лица за регистровани дизајн је компанија „Bergen“ д.о.о. из Новог Сада, која је носилац 2 међународно регистрована индустријска дизајна за топловодне котлове на пелет који се извози на тржиште региона а који су за непуних годину дана уграђени у преко 1650 објеката. У категорији аутора за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука добитник награде је др Урош Ћемаловић, ванредни професор и научни сарадник Института за европске студије у Београду. Награда му је додељена за дело Право интелектуалне својине и дигитална трансформација – нека актуелна питања, Београд: Институт за европске студије, 2019, јер представља извор нових увида који подстиче продуктивне научне и стручне расправе, при чему је аутор на јасан, занимљив и на интердисциплинарном приступу заснован начин у контексту дигиталне трансформације дао приказ услова за правну заштиту различитих видова стваралаштва - индустријског дизајна, ауторског дела, жига и патента. У категорији ученика или групе ученика средње школе награда је припала групи ученика из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду, односно Филипу Живојиновићу, Андреју Шавикину, Богдану Јовановићу, Андреји Стамболији, Урошу Поповићу и Марку Врачарићу за проналазак: „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“, које је настало у оквиру Истрaживачко - развојне секције Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду коју води професор дипл.инж.ел. Јасна Ристић. Наведени проналазак обухвата преносив и функционалан уређај који се помоћу сензора окреће ка Сунцу, као и преносну и функционалну метеоролошку станицу која омогућава у реалном времену приступ подацима сензора за температуру, влажност ваздуха и ваздушног притиска у локалитету где се сам уређај налази. У категорији за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана награда је припала привредном друштву за производњу боја, лакова и сличних премаза, графичких боја и китова „NEVENA COLOR“ д.о.о. из Бечеја. Више о добитницима награда можете прочитати на следећем линку: /pocetna.281.html?newsId=2345.