Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

23. фебруар 2010.

Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић и државни секретар Министарства спољних послова Швајцарске Конфедерације Михаел Амбул потписали су Меморандум о разумевању који ће Србији омогућити да унапреди систем заштите ознака географског порекла за производе на страним тржиштима. Меморандум је закључен са циљем унапређења међународног привредног и трговинског система у Србији кроз реализацију Пројекта техничке помоћи Србији у области интелектуалне својине.

Овај пројекат, који финансира Влада Швајцарске са 780.000 швајцарских франака, започет је у децембру 2009. године и трајаће три године. У спровођењу пројекта са српске стране учествоваће Министарство за науку и технолошки развој и Завод за интелектуалну својину. Њихови у спровођењу су Швајцарски савезни институт за интелектуалну својину и SEEDEV, консултантска компанија за развој у Југоисточној Европи. Један од најзначајнијих циљева пројекта је стварање услова за формирање удружења произвођача производа за заштићеним ознакама порекла који испољавају највећи економски потенцијал. Таква удружења би се старала о уједначавању квалитета ових производа и о њиховом пласману и адекватној заштити.

Ђелић је истакао да је овај пројекат одлична подршка за остваривање циља наше земље да ове године уђе у чланство Европског патентног завода, и да ће омогућити Србији да се афирмише као земља која производи готове производе, а не само сировине. Амбул је објаснио да ће спровођење пројекта система заштите ознака географског порекла омогућити да се укусни српски производи, попут кајмака, нађу на европском тржишту, али ће допринети и бржем приступању Србије Светској трговинској организацији.