Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

НЕДЕЉА СЕМИНАРА У МАЈУ

НЕДЕЉА СЕМИНАРА У МАЈУ

27. мај 2019.

У протеклој недељи одржано је више семинара и предавања на различитим универзитетима и догађајима од стране стручњака из Завода за интелектуалну својину.

У петак 17. маја 2019. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Земуну, за апсолвенте је у оквиру предмета Економски криминал одржано гостујуће предавање. Током предавања су поред упознавања студената са системом заштите права интелектуалне својине, условима за заштиту за поједина права, представљене и надлежности различитих институција за спровођење права интелектуалне својине као и повреде права на различитим примерима.

У уторак 21. маја 2019. на Факултету организационих наука у Београду, за студенте треће године на предмету Менаџмент иновација, оржано је предавање о заштити права интелектуалне својине у процесу развоја иновација од идеје до коначног производа, препознавању релевантног права и касније о управљању правима интелектуалне својине у пословним активностима.

У оквиру званичног програма Сајма технике, на Београдском сајму је у среду 22. маја одржано предавање о заштити иновација правима интелектуалне својине са посебним нагласком на патентној заштити као најрелевантнијем праву за заштиту иновација у техничким областима.

На Метрополитен универзитету у Нишу, у четвртак 23. маја одржано је предавање за студенте овог универзитета и друге учеснике о заштити интелектуалне својине која настаје у областима индустрије за које се школују академци овог универзитета. То су пре свега информационе технологије, графички и модни дизајн па су и током предавања дати примери из тих области. Након предавања је у Креативном центру одржана и радионица током које су се учесници упознали са могућностима провере заштићених права кроз претраживање слободно доступних база патената, дизајна и жигова.

На Технолошко-металуршком факултету у Београду, у петак 24. маја одржан је једнодневни семинар за докторанте, истраживаче и наставно особље на тему патентне заштите под називом „Увод у патенте у области хемије и хемијске технологије“. Током семинара презентовани су услови за заштиту патентом и примери састављања патентних пријава у наведним областима као и коришћење слободно доступних база патентне документације за претаживање стања технике.