Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

26. АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

25. април 2019.

ВЕЖБАЈТЕ ЗА ЗЛАТНУ МЕДАЉУ: ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И СПОРТ

БРЖЕ, ЈАЧЕ, ВИШЕ! Полет да тестирамо наше могућности, узбуђење такмичења као и задивљеност коју осећамо када гледамо обичне људе како постижу спортске подвиге, храни нашу фасцинацију спортом хиљадама година.

Сваког 26. априла славимо Светски дан интелектуалне својине да би се подсетили улоге коју интелектуална својина има у подстицању иновација и креативности. Ове године, кампања за Светски дан интелектуалне својине под слоганом „Вежбајте за златну медаљу“ ближе се бави посматрањем света спорта са друге стране. Истражује како иновације и креативност кроз права интелектуалне својине која их охрабрују и штите, подржавају развој спорта и уживање у њему широм света. Универзалне спортске вредности које укључују изврсност, поштовање и фер плеј, чине спорт привлачним целом свету.

Данас, захваљујући напредовању у емитовању и комуникационим технологијама, било ко и било где може да прати спортске активности током 24 сата уживајући у такмичењима својих омиљених спортиста и тимова, а да не мора да изађе из куће. Спортови су постали глобална индустрија вредна милијарде долара кроз коју се генеришу инвестиције за све што је потребно спорту – од спортских стадиона до мрежа за емитовање, спорт запошљава милионе људи широм целог света, а забавља и много више.

Пословни односи засновани на правима интелектуалне својине помажу да се осигура економска вредност спортова. Они, са своје стране, стимулишу раст привреде омогућавајући спортским организацијама да финансирају догађаје у којима уживамо и обезбеђују средства за улагање у развој спортова.

Погледајте како послови у вези са спортом користе патенте и дизајн да унапреде развој нових технологија, материјала, тренинга и опреме да би се помогло постизању спортских циљева и достизању резултата који одушевљавају спортске обожаватеље широм света. Сазнајемо како жигови и брендирање доводе до максимума комерцијалне приходе од спонзорства, трговине и лиценцних уговора. Ови приходи доприносе организовању спортских догађаја на светском нивоу, као што су Олимпијске игре, и обезбеђују да се сачува вредност и интегритет ових спектакуларних догађаја. Видимо како изузетне личности у спорту могу да генеришу приходе од спонзорских уговора са носиоцима жигова или лиценци и кроз покретање својих сопствених брендова, што као спортисти чине. Истражујемо како права за емитовање повезују спорт, телевизију и друге медије који навијаче још више приближавају спорту и спортским догађајима. Пажљиво пратимо како неки значајни технолошки напреци, као што је случај са роботиком и вештачком интелигенцијом, воде променама у приступу развоја свих спортова и појави нових.

Овогодишња кампања је могућност да славимо наше спортске хероје и све људе широм целог света који иновирају иза сцене да би унапредили спортске резултате и популарност спорта глобално. Придружите нам се у слављу моћи спорта да окупира људе и инспирише их да иновирају и уједине се у померању граница људских достигнућа.

Више о актуелним темама у вези са интелектуалном својином у спорту и овогодишњој кампањи Светског дана интелектуалне својине можете видети на линку Светске организације за интелектуалну својину WIPO.