Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

22. април 2010.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се 26. април широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

Овогодишњи светски празник интелектуалне својине има троструки јубилеј. Поред тога што је десети по реду, њиме се ове године означава 40. рођендан Светске организације за интелектуалну својину. Веома важан јубилеј припада и Заводу за интелектуалну својину Републике Србије, који ове године навршава 90 година постојања. Осим јубилеја, велики значај текуће године за интелектуалну својину у Србији огледа се у окончању два веома важна процеса. Наиме, у току је усвајање последњег измењеног закона у области интелектуалне својине у процесу прилагођавања законодавству Европске уније. Овоме је у великој мери допринела стручност руководства и запослених у Заводу који су уложили велики труд у цео процес. Поред тога, Завод за интелектуалну својину Републике Србије позван је да приступи Европској организацији за патенте и планирано је да се пријем у пуноправно чланство ове организације оствари пре завршетка текуће године. Тиме ће наша земља у Заводу добити представника који ће моћи да заступа интересе Србије учешћем у политици ЕПО, као и у њеним радним телима и комитетима.

Светски дан интелектуалне својине ове године носи специфичну поруку “Иновације повезују свет”. Тиме Светска организација за интелектуалну својину указује целом свету да се управо заједничким иновационим подухватима можемо борити против постојећих економских тешкоћа. Прилагођавајући овај позив приликама у нашој земљи, Завод за интелектуалну својину жели да пошаље поруку да сви ми у Србији морамо удружити снаге како бисмо повећали конкурентност наше привреде кроз иновације. Том заједничком циљу од ове године доприноси и Едукативно-информативни центар који је основан у Заводу за интелектуалну својину на основу пројекта који финансира Европска унија, а ко-финансира и имплементира Европски завод за патенте. Едукативно-информативни центар настоји да путем пружања обука и информација, као и координирања националне мреже институција које се баве интелектуалном својином, пружи подршку српској привреди управо у области конкурентности на бази интелектуалне својине и иновација као њеног неизоставног дела.

Поруку Френсиса Гарија, генералног директора Светске организације за интелектуалну својину можете прочитати овде.