Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОД СЛОГАНОМ „БУДИ СВОЈ“ У СТАРТАП ЦЕНТРУ У НИШУ

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОД СЛОГАНОМ „БУДИ СВОЈ“ У СТАРТАП ЦЕНТРУ У НИШУ

22. април 2019.

На позив чланова Међународне коморе младих (Junior Chamber International - JCI) из огранка Ниш, представници Завода су учествовали у извођењу једнодневне конференције „Буди свој – Заштита права интелектуалне својине“ која је одржана у суботу, 20. априла 2019. године. Конференција је одржана у Стартап центру у који је смештен на Електронском факултету Универзитета у Нишу.

Учесници су били пре свега млади предузетници, правници, запослени у настави и други заинтересовани да чују нешто више о начинима на које се могу штитити одређене креације људског ума. Учесници су упознати са начином на који функционише систем заштите интелектуалне својине, како да препознају које право интелектуалне својине је релевантно за заштиту конкретних решења а све то кроз примере заштићених права за производе који се налазе на тржишту. Посебно предавање одржано је о начинима и условима за заштиту проналазака патентом као и о трендовима у заштити проналазака патентом, где све већи број пријава патената подноси за проналаске који спадају у категорију проналазака примењених уз помоћ реачунара.

У другом делу конференције презентовано је од стране адвоката Драгана Милића, алтернативно решавања спорова у Србији у случају супротстваљеног жига и имена домена. Такав начин решавања спорова при Привредној комори Србије постоји већ скоро 10 година према усвојеном правилнику по угледу на сличан Светске организације за интелектуалну својину. У оваквим поступцима брже се доносе одлуке него у судском поступку и обично се решавају у року од пар месеци, а током предавања су дати и критеријуми према којима се руководе чланови арбитражног већа приликом доношења одлуке на пример  за брисањеа назива домена у случају да је у колизији са важећим жигом у Републици Србији.

На крају је на примеру из праксе, чланица Међународне коморе младих из огранка у Београду, Јована Звицер, која је и истраживач, запослена на Технолошко-металуршком факултету у Београду, приказала на конкретним пријавама патената на којима је радила као сарадник, искуство у заштити проналазака патентом. Указала је учесницима да приликом заштите проналазака, и поред добре идеје и решења, треба уложити почетни труд у само састављање пријаве патента. На самом почетку, пријавом патента се дефинише и обим заштите а да уколико се жели рачунати даље на евентуалну комерцијализацију, то је и пожељан корак јер се поднета пријава или патент може користити за преговоре са потенцијалним партнерима, може бити један од предуслова за добијање одређених средстава из различитих фондова за подршку иновацијама, итд.