Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕНО 98 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ОБЕЛЕЖЕНО 98 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

16. новембар 2018.

Данас je обележено 98 година постојања Завода за интелектуалну својину. Свечаности одржаној у Клубу посланика присуствовали су државни званичници, представници академске заједнице и бројних адвокатских канцеларија, представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права и други уважени гости. Скуп је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину. Осврнувши се на велику традицију најважније српске институције која се бави заштитом интелектуалне својине, господин Марић нагласио је да је значај интелектуалне својине већи него икад пре и да се готово трећина светске трговине односи на нематеријална добра и услуге које штити интелектуална својина.

Директор Завода истакао је да се прошле године Србија на Глобалном индексу иновација, који ажурира Светска организација за интелектуалну својину попела за две степенице више и сада заузима 55. место од 120 земаља. Осврћући се на рад Завода током 2018. године, господин Марић подвукао је да се доста радило на дигитализацији пословања Завода и да је посебан труд уложен у унапређење услуге онлајн подношења пријава права индустријске својине.

Присутнима се потом обратио проф. др Тибор Сабо, помоћник министра за науку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја који је најавио доношење два нова закона, и то Закона о фонду за науку чије усвајање се ускоро очекује, као и закона којим се регулише научно-истраживачка делатност. Такође, истакао је да је Србија направила значајан помак у последње три године по броју објављених научних радова. Честитајући Заводу годишњицу пожелео је да рангирање земље по бруто националном дохотку, а тренутно је Србија на 89. месту, прати бар делимично напредак остварен на Глобалном индексу иновација.

У другом делу свечаности додељене су годишње награде Светске организације за интелектуалну својину за патент, индустријски дизајн, монографско дело/студијску изложбу у области друштвено-хуманистичких наука, проналазак остварен од стране ученика средњих школа, као и за правно лице са највећим интезитетом коришћења међународног система регистрације жигова.

У категорији проналазача или групе проналазача за патент, прво место припало је др Јадрану Бандићу, пластичном хирургу и проф. др Ђури Коруги, пиониру у области нанотехнологија и оснивачу Центра за молекуларне машине на Машинском факултету Универзитета у Београду, за проналазак под називом „Аналитичке методе процене ткива“. Победник у оквиру категорије за правна лица за регистровани дизајн је компанија „SOMAGROUP“ д.о.о. из Београда, која је носилац 5 међународно регистрованих индустријских дизајна за комадни намештај који се извози на тржиште Европске уније. У категорији аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука добитница награде је др Горица Љубенов, дипломирани архитекта из Београда, за студијску изложбу и пратећу монографију/каталог који су посвећени традиционалном градитељском знању и наслеђу на Старој планини, које представља природно добро од изузетног значаја. У категорији ученика или групе ученика средње школе за проналазак награђена је Сара Милошевић, ученица трећег разреда Гимназије у Инђији, за проналазак под називом „Модификација баријум титаната допираног лантаном и потенцијална примена“. У категорији за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана награда је припала привредном друштву за производњу, прераду и промет „NELLI“ д.о.о. из Лознице. Више о добитницима награда можете прочитати овде.

У наставку је Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа на примеру Лесковачког домаћег ајвара презентовао како је регистрација ознаком географског порекла допринела промоцији и већем пласману овог производа на тржишту. Током свечаности, у знак захвалности на преданом раду, уручени су пригодни поклони нашим драгим колегама који су се пензионисали током 2016. и 2017. године. Својим наступом, свечаност су увеличали чланови дуа „Чаробне жице“, Валентина Кремпатић и Милун Шуњеварић, ученици музичке школе „Јосип Славенски“ из Београда.