Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПИРАТЕРИЈА У МУЗИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПИРАТЕРИЈА У МУЗИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ“

28. мај 2010.

У просторијама Завода је 27. маја одржан округли сто под насловом „Пиратерија у музичкој индустрији“, на којем су учествовали представници Завода и других релевантних институција у Србији.

Учесници округлог стола били су: Бранка Тотић, директор Завода, Владимир Марић, помоћник директора Завода у Сектору за ауторско право и међународну сарадњу, Предраг Благојевић, секретар Министарства културе Републике Србије, Микаило Тијанић, шеф Одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине МУП-а Србије, Александар Ковачевић, директор СОКОЈ-а, Петар Ђурић, директор Организације произвођача фонограма Србије, Владо Георгиев, уметник, Слободан Нешовић, музички продуцент и Љубиша Кувекаловић, представник Републичке Радиодифузне агенције.


У оквиру округлог стола донети су следећи закључци:
• Пиратерија је тешка економска болест која разара ткиво културне индустрије и смањује њен економски потенцијал.
• Да бисмо се успешно борили против пиратерије неопходна нам је додатна обука судија у овој области као и чвршћа сарадња свих државних органа који имају надлежност у погледу заштите интелектуалне својине.
• Наша земља има добре прописе у овој области, који су усклађени са прописима земаља ЕУ, те државни органи имају правни основ да одлучно делују у сузбијању пиратерије. Међутим, пожељна је и активна сарадња приватног сектора који непосредно трпи последице пиратерије.

Посебан осврт дат је на унапређење сарадње приватног и друштвеног сектора у заједничкој борби против пиратерије, из истицање чињенице да смањење стопе пиратерије од само једног процента доноси 1.200 радних места. Бранка Тотић истакла је да непоштовање ауторског права угрожава виталне интересе аутора и подрива темеље музичке индустрије у Србији. Пиратерија се може сузбити само заједничким акцијама државних органа и приватног сектора чему овај скуп треба да пружи допринос.

Микаило Тијанић је нагласио да према извештају Групе 301 Одбора америчке привредне коморе за заштиту права интелектуалне својине наша земља више није у фокусу „посматрања“, што значи да се пиратерија у последњих неколико година знатно смањила. Србија је у златној средини са стопом од 70% и тенденцијом смањења и приближавања стопама у земљама Европске Уније. изјавио је Микаило Тијанић, шеф Одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине МУП-а Србије.

Владо Георгиев се осврнуо на проблем продаје нелегалних дискова у легалним продавницама. Он је такође истакао да је поражавајуће то, што емитери емитују музику са нелегалних дискова, као и мп3 фајлове који су скинути са нелегалних сервера.

Овај Округли сто је први од низа скупова које Едукативно-информативни центар Завода планира да организује, ради информисања јавности и подизања нивоа друштвене свести о значају интелектуалне својине.