Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

WIPO АЛАТИ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ЗА УНИВЕРЗИТЕТЕ

WIPO АЛАТИ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ЗА УНИВЕРЗИТЕТЕ

8. новембар 2018.

У уторак и среду, 6-7. новембра 2018. године, у Заводу за интелектуалну својину у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину – WIPO и са Центром за трансфер технологије Универзитета у Београду одржан je семинар о алатима за интелектуалну својину које је развио WIPO почетком ове године.

Након уводног обраћања господина Владимира Марића, директора Завода, господина Саше Лазовића, помоћника министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и господина Ненада Зрнића, проректора за међународну сарадњу Универзитета у Београду, госпођа Олга Спасић из WIPO представила је алате о којима је било речи током дводневног семинара. Алати за интелектуалну својину за универзитете представљају различите моделе за дефинисање политика интелектуалне својине, водиче за њихово коришћење и унапређење постојећих политика као и моделе различитих уговора који се користе у процесима трансфера технологија. Наглашено је да се ови материјали такође могу користити за подизање капацитета не само академских институција већ и у сврхе едукације других важних актера у процесима трансфера технологија као што су: државне институције и национални заводи за интелектуалну својину, мала и средња предузећа, професиoнални заступници за интелектуалну својину као и друге организације које подржавају промоцију иновација у оквиру свог мандата.

Током првог дана семинара руководиоци домаћих институција, Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду, Института за заштиту биља и животну средину из Београда, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство из Београда и Научног института за прехрамбене технологије из Новог Сада представили су стање политика интелектуалне својине у својим институцијама. Након тога било је речи и о принципима „Отворене науке“ о чему је говорила и директорка Иновационог центра Института за физику у Београду. У наставку првог дана као и током другог дана семинара страни експерти са искуством на пословима трансфера технологије на Универзитетима у Бостону, господин Ешли Стивенс из консултантске фирме Фокус из САД као и господин Јан Томас са Универзитета Кембриџ из Велике Британије, кроз практичне примере дали су учесницима увид у начине евалуације технологије кроз разговоре са проналазачима као и примере примене политика интелектуалне својине на универзитетима. Учесници са различитих универзитета и института имали су прилике кроз тимски рад да, током другог дана семинара, укратко прођу кроз прву фазу у процесу трансфера технологије кроз интервју са проналазачима.