Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

22. јун 2010.

Директори Завода за интелектуалну својину и Националне агенције за регионални развој, Бранка Тотић и Ивица Ежденци, потписали су у уторак, 22. јуна, у просторијама Завода, Споразум о сарадњи. На тај начин, ове две институције удружиле су снаге и напоре у развоју конкурентности и иновативности малих и средњих предузећа у Србији, као и у подизању свести о значају интелектуалне својине у српском друштву.

Потписивањем споразума о сарадњи озваничена је међусобна подршка Завода и Националне агенције у пројекту Европске мреже предузетништва чијим радом координира Национална агенција, као и у пројекту подршке оснивању Едукативно-информативног центра у Заводу за интелектуалну својину. Бранка Тотић је приликом потписивања Споразума истакла да је један од главних циљева Завода пружање веће подршке малим и средњим предузећима и научним установама у циљу комерцијализације проналазака. Ивица Ежденци је нагласио да би већа сарадња предузећа са једне стране, и института и универзитета са друге, резултирала у расту конкурентности нашег извоза као стратешком опредељењу Србије.

Сарадња Завода и Националне агенције има стратешки допринос за Србију, будући да обе институције раде на подизању иновативности српске привреде и већој конкурентности њених малих и средњих предузећа. Eфикаснијом употребом патената, жигова и других облика интелектуалне својине привредна друштва у Србији могу да унапреде своје конкурентне способности. Завод за интелектуалну својину жели да пружи увид у све користи које интелектуална својина пружа својим власницима. У том циљу, у Заводу је основан Едукативно-информативни центар, који је почео са пружањем обука и услуга намењених српским предузетницима. Експертиза и богато искуство Националне агенције за регионални развој, која је правни следбеник Републичке агенције за развој МСПП, имају стратешку важност за успешно спровођење активности Едукативно-информативног центра и Завода усмерених према малим и средњим предузећима у Србији.