Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН 32. ТЕСЛА ФЕСТ

ОДРЖАН 32. ТЕСЛА ФЕСТ

17. октобар 2018.

У периоду од 12-15. октобра у Спортском центру Војводина у Новом Саду одржан је 32. Тесла фест - међународна изложба иновација, проналазака, нових производа и технологија. Првог дана Тесла феста након свечаног отварања одржана је и „Међународна конференција о иновацијама и интелектуалној својини“ уз подршку Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Завода за интелектуалну својину и Универзитета у Новом Саду. Током изложбе, Завод је имао свој штанд на којем је пружао консултације излагачима и посетиоцима Тесла феста.

Конференцију је отворо председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши у свом излагању значај подршке научно-истраживачком и иновативном раду као и значај сарадње науке и привреде. Изложбу су отворили и представник Савеза проналазача Војводине и представник Светске организације за интелектуалну својину Александар Шевченко који је након отварања имао и презентацију о активностима подршке иновацијама од стране WIPO и о поступку међународне заштите проналазака патетом. Излагања током конференције имали су и представници удружења проналазача из Кине, Индије, Румуније, Португала који су током изложбе на својим штандовима излагали проналаске својих чланова. На скупу је представник кабинета министра за иновације и технолошки развој представио актвности у стварању иновационог екосистема у Републици Србији, док је представница Завода имала излагање о патентној заштити. О значају повезивања и заштите реултата научних истраживања говорила је и представница Високе школе струковних студија из Сремских Карловаца. На самом крају конференције представљена је и једна иновација излагача у облсти пољопривреде док су након конференције учесницима на штандовима представљени и остали експонати.

Последњег дана изложбе, додељена је WIPO медаља за најбољег проналазача који је излагао своје проналаске, а по одлуци комисије медаља је припала излагачу Милану Девићу из Београда, оснивачу и власнику предузећа Симпролит за три иновације у области грађевинарства и то за: конектор за термоизолационе плоче, термоизолациони плашт од лаког бетона за димњаке и цевоводе и за монтажни паропропусни фасадни панел.