Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

10. ЈУЛ - ДАН РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

10. ЈУЛ - ДАН РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

10. јул 2018.

Никола Тесла, наш највећи научник и проналазач, рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану, а преминуо је 7. јануара 1943. године у Њујорку.

И данас, када је протекло 75 година од његове смрти, дело Николе Тесле остаје непресушан извор инспирације за бројне генерације научника, стручњака и проналазача. Његово најзначајније дело представљају проналасци, које је заштитио бројним патентима широм света и на којима и после више од 100 година после њиховог настанка почива наш свакодневни живот. Ово се пре свега односи на његов систем наизменичних струја (заснован на коришћењу обртног магнетног поља које је Тесла такође открио), чије је кључне компоненте - систем за дистрибуцију наизменичних струја и одговарајуће моторе наизменичне струје - Тесла сам створио. Ова група Теслиних проналазака не само да је представљала један од кључних замајаца индустријске револуције током друге половине XIX века, већ се и данас налази у основи савремене цивилизације.

За поменутим системом су уследили његови бројни проналасци из области струја високе фреквенције и високог напона, укључујући трансформатор назван његовим именом, као из области бежичног преноса, где је, између осталог, дао пресудан допринос настанку радија (чијим се једним од твораца сматра). Творац је даљинског управљања, а његов проналазачки дух се огледао и у области генерисања и примене рентгенског зрачења, електротерапије, као и система расвете. Поред електротехнике, Тесла се бавио и различитим другим областима технике, а превасходно машинством, коме припадају његова пумпа и турбина без лопатица, летелица са вертикалним полетањем и слетањем - претеча такозваних ВТОЛ летелица, различити механички осцилатори, једносмерна флуидичка компонента, брзиномер и други.

Својим највећим делом је сматрао светски систем бежичног преноса информацијa и енергије, који је наменио добробити целог човечанства и чију реализацију је покушао да започне у Ворденклифу, САД, али који ипак није успео да оствари.

Велики број својих проналазака Тесла је заштитио патентима. До сада је утврђено да је Никола Тесла имао 116 основних патената, од којих су 109 амерички патенти и 7 британски патенти, којима је Тесла је заштитио укупно 125 различитих проналазака. Такође је утврђено да је Тесла за своје проналаске добио бар 308 патената у 27 различитих земаља света (листа Теслиних патената се може погледати овде: https://nikolateslamuseum.org/media/docs/lista_patenata_sr.pdf), мада је извесно да овај број није коначан. Поред тога, у архиву Музеја Николе Тесле постоје и подаци о Теслиним пријавама које је поднео, али за које није није добио патенте, затим о пријавама које је припремио, али их није поднео, као и технички цртежи, скице и друга грађа која се односи на његове проналаске које уопште није покушао да заштити.

Оправдано је претпоставити да је Теслин раскошни геније створио толико проналазака да није могао посветити дужну пажњу сваком од њих и фокусирати се на њихову заштиту и комерцијализацију. У сваком случају, Тесла је био велики визионар, чије идеје и проналасци су били далеко испред времена у коме је живео, али које данас имају широку примену, док неки од њих, попут светског система бежичног преноса енергије, и даље чекају да буду остварени.

Дан рођења Николе Тесле је 2010. године проглашен Даном науке у Републици Србији.