Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОСЕТА ВИСОКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАЦИОНАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ

ПОСЕТА ВИСОКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАЦИОНАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ

26. јун 2018.

У понедељак 25. јуна 2018. године, висока делегација Националног завода за интелектуалну својину Народне Републике Кине (SIPO) боравила је у званичној посети Заводу за интелектуалну својину Републике Србије. Делегација од пет чланова предвођена замеником генералног директора господином Лиао Таом, имала је прилике да се упозна са делокругом рада Завода за интелектуалну својину Републике Србије током уводног састанка са господином Владимиром Марићем, директором Завода. Посета је обављена у оквиру развојне стратегије повезивања и сарадње Кине познате као „Појас и пут“.

Током уводног обраћања господин Лиао истакао је и да је у току велика реформа Националног завода Кине којом се под једну административну надлежност поред осталих права индустријске својине стављају и жигови и ознаке географског порекла и са којом ће Национални завод Кине имати скоро 16.000 запослених.

У наставку посете, члановима делегације SIPO представљени су послови и активности који се обављају у секторима за патенте и за знакове разликовања, делокруг рада Завода у области ауторског и сродних права, Центра за едукацију и информисање као и Одељења за информациони систем. На крају је и госпођа Ву Хуи, заменица генералног директора Општих послова и дугогодишња уредница часописа „China Intellectual Property Newspaper“, имала презентацију о постигнућима SIPO у промоцији и образовању у области интелектуалне својине са импресивним подацима. О значају који се даје јачању заштите интелектуалне својине у Кини говори и чињеница да је то и једна од четири мере за повећање отворености и конкурентности Народне Републике Кине наведеним у недавном обраћању председника Кине Си Ђинпинга на годишњој конференцији земаља Азије. У поподневном делу обављена је и посета Научно-технолошком парку Звездара током које су гости имали прилике да се упознају са радом парка као местом где је смештен и Бизнис инкубатор техничких факулетеа, Фонд за иновациону делатност као и другим видовима инфраструктирне подршке научним, технолошким и иновативним стартаповима и другим привредним субјектима.