Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА У ОБЛАСТИ ФАРМАЦИЈЕ

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА У ОБЛАСТИ ФАРМАЦИЈЕ

17. мај 2018.

Јуче је у просторијама Завода за интелектуалну својину завршен дводневни семинар о патентнима у области фармације, који су заједнички организовали Европски завод за патенте и Завод за интелектуалну својину, у оквиру реализације програма билатералне сарадње. Први дан семинара је био посвећен размени искустава експерата из Европског завода за патенте и стручњака Завода у области патентне заштите проналазака у фармацији, а други дан семинара, у форми округлог стола, био је намењен представницима привреде, науке, центара за трансфер технологија и патентним заступницима.

Семинар намењен јавности, отворио је Владимир Марић, директор Завода, који је истакао да сложеност патентирања у области фармацеутика проистиче из природе проналазака који се тичу здравља људи и животиња, а тиме и њене приоритетне друштвене важности. Владимир Марић се у оквиру уводног излагања захвалио на свесрдној подршци Европског завода за патенте на реализацији семинара и истакао значај непрестаног усавршавања запослених у Заводу за интелектуалну својину.

Пиа Бјорк, представница Европског завода за патенте, изразила је задовољство због квалитетне сарадње са Заводом за интелектуалну својину која се огледа и у реализацији већ четвртог по реду семинара сличне врсте и истакла стручност патентних испитивача Завода за интелектуалну својину у области фармације, која је комплексна и захтева непрестано усавршавање и праћење одлука које се доносе у патентним споровима у овој области.

На округлом столу се окупило око шездесет учесника. О поступку признања патента у Европском заводу за патенте и код нас, пракси претраживања и испитивања патентних пријава у области фармације са посебним освртом на заштиту прве, друге и осталих употреба лека, говорили су патентни испитивачи из Европског завода за патенте, Астрид Лангер и Габријела Грајф, и Јелена Тешић и Ивана Крџић, патентни испитивачи у Одсеку за хемију и хемијску технологију Завода за интелектуалну својину. Посебна пажња је посвећена најрелевантнијим одлукама жалбеног већа Европског завода за патенте у области фармације, које су изложиле Астрид Лангер и Габријела Грајф.

Округли сто модерирала је Јелена Томић Кесер, шеф Одсека за хемију и хемијску технологију Завода за интелектуалну својину.

У оквиру панел дискусије представљена су искуства домаће привреде и науке са патентима у области фармације.

Славица Цветојевић, представила је стратегију заштите интелектуалне својине компаније Хемофарм А.Д. на примеру Thiomucase® гела којим се повећава еластичност и тонус коже, повећава размена материја у поткожном ткиву и превенира стварање депозита масти, а који је заштићен домаћим патентом и жигом. Поред тога истакнута је важност праћења патената који су на снази у фазама развоја нових лекова и припреми стратешких планова за производњу генеричких лекова.

Проф. др. Марија Гавровић Јанкуловић, са Хемијског факултета Универзитета у Београду, представила је проналазак под називом: “Алерген за детекцију специфичних антитела и његова примена“, који је у поступку заштите домаћим патентом, као и значај патентне заштите проналазака који проистичу из резултата истраживања. Такође, истакла је и значај учешћа научника на ускостручним семинарима о патентној заштити и коришћење примера пријава патената у области фармације са сајта Завода.

Др Наташа Голић, руководилац Сектора за трансфер технологија Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, представила проналазак под називом: „Нова пробиотичка култура за хуману и анималну примену“, којом се штити јединствена пробиотичка комбинација за подизање имунитета. Наведени проналазак је у поступку заштите домаћим патентом и у међународној фази патентне заштите у иностранству. Истакнуто је да је проналазак проистекао из пројекта који је финансијски подржало Министартво просвете, науке и технолошког развоја, док су у припреми домаће и међународне пријаве патента од велике помоћи биле стручне и информативне услуге Завода, као и помоћ патентног заступника.

У оквиру округлог стола је дискутовано о могућностима финансирања патентне заштите, као и о олакшицама за научноистраживачке установе. Осим тога одговорено је на бројна питања која су се односила на најоптималнији тренутак подношења пријаве патента у области фармације, с обзиром да захтевају претходна клиничка испитивања.

Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину се у завршници округлог стола још једном захвалила на свесрдној подршци Европског патентног завода на реализацији семинара у области фармације и представницама привреде и науке које су представиле искуства са патентима у области фармације, као и на великом одзиву учесника округлог стола. Оваква врста семинара даје увид у велику слику о најновијим трендовима за остваривање патентне заштите проналазака у области фармације како у земљи тако и у Европи. Велика заинтересованост представника домаће науке и привреде за патентном заштитом подстиче Завод да истрајно ради на усавршавању својих стручњака у сарадњи са Европским заводом за патенте. Тиме се уједно наставља традиција дуга 135 година у опредељењу Србије за активним учешћем у заштити индустријске својине на националном и међународном нивоу, јер је Србија једна од само 11 држава потписница Париске конвенције. Осим наведеног, у циљу лакшег приступа међународној патентној заштити од 1. марта је са сајта Завода омогућен приступ платформи за електронско подношење међународних пријава патената. Такође, истакнут је значај коришћења домаћег система патентне заштите, који је од 2012. године унапређен достављањем извештаја о претраживању стања технике по предмету пријављеног проналаска, а пре протока дванаестомесечног периода за подношење међународне пријаве патента од дана подношења домаће пријаве проналаска.

Пиа Бјорк, представница Европског завода за патенте захвалила је на отвореној и конструктивној дискусији са домаћим испитивачима и пријатној атмосфери током дводневног радног гостовања у Београду. Подржала је напоре домаћих испитивача, и Завода у целини, да прате динамичне промене у области патентирања у фармацији.

Сви учесници семинара су исказали заинтересованост за даљи развој сарадње у погледу патентирања у области фармације и сродних области од највећег виталног друштвеног значаја.

Агенду семинара можете преузети овде.

Пакет са презентацијама са семинара у ZIP формату можете преузети овде.