Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

27. април 2018.


У свечаној сали Завода за интелектуалну својину јуче је одржан скуп поводом прославе Светског дана интелектуалне својине. Свечаности су присуствовали министар за иновације и технолошки развој, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, институција за спровођење права интелектуалне својине, институција за подршку привреди, адвокати и заступници за права интелектуалне својине, као и представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права.

Скуп је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије. У свом излагању директор Завода је истакао значај заштите интелектуалне својине свих видова креација људског ума а нарочито у брзо растућим индустријама као што су креативне и са њима повезане индустрије. Ова грана индустрије запошљава скоро шест процената углавном млађе, факултетски образоване популације у нашој земљи. Интелектуална својина је од суштинског значаја и за успешну политику иновација, за обезбеђење економског раста и стабилности а ту патенти имају кључну улогу као инструмент за јачање конкурентности. Господин Марић је истакао да је у овом тренутку од кључног значаја за Републику Србију испуњавање препорука Европске комисије за затварање Поглавља 7, које је отворено прошле године, а то је доношење нових прописа из области интелектуалне својине.

Министар за иновације и технолошки развој, господин Ненад Поповић, обраћајући се присутнима истакао је да је систем заштите интелектуалне својине саставни део иновационог екосистема Републике Србије и да ће држава учинити све да унапреди стање у овој области. Иновације није довољно финансирати већ и спровести поступке њене заштите а задатак државе је да системски ради и на мотивисању младих истраживача, предузетника и компанија да размишљају о заштити својих идеја. Поред врхунских знања која се стварају у науци, Србија мора да развија и креативно и иновативно инжењерство које које ће се мерити не само инжењерским достигнућима већ и иновацијама заштићеним патентом. Знање само по себи није довољно већ мора бити претворено у производ који има вредност на тржишту.

Помоћник министра из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, господин Саша Лазовић, у свом излагању навео је да је важно да се о питањима заштите интелектуалне својине често говори у јавности како би се подигла свест и култура коришћења овог инструмента за заштиту иновација. Светски дан интелектуалне својине који обележава Завод је једна од таквих прилика као и недавно одржана додела WIPO награда за достигнућа у различитим категоријама права интелектуалне својине коју је такође организовао Завод.

У обраћању представника Управе царина, Соња Лазаравеић, помоћник директора за контролу примене царинских прописа истакла је да је царинска служба Републике Србије у протеклом периоду својим резултатима дала значајан допринос у примени мера за заштиту интелектуалне својине у промету робе на граници. Навела је да је током 2017. године задржано готово 1,5 милион комада различитих производа којима се повређују права интелектуалне својине а да је само од почетка ове године уништено више од 250.000 фалсификованих кондиторских производа намењених најмлађој популацији. Госпођа Лазаревић је објавила да се данас пушта у рад и електронска база података која ће бити јавно доступна са подацима о поступцима који се воде по захтевима носиоца права за заштиту права интелектуалне својине.

Присутнима се обратила и Снежана Ђорђевић, оснивач и власница привредног друштва „Агроуник“, која је у својој презентацији навела значај примене науке у привреди, а конкретно кроз пример пословања своје компаније. Права интелектуалне својине која поседује ово привредно друштво, а то су регистровани патенти и жигови, били су неопходно средство за заштиту улагања у знање, истраживања и препознатљивост Агроуника. Истакла је да је у пословању свог привредног друштва било значајно улагање у инвестиционе пројекте и развој производа управо уз помоћ средстава које је добила на различитим пројектима за развој иновација и технолошки развој од стране Министарства просвете, науке у технолошког развоја. За примену науке у привреди, није довољно само знање већ и истрајност у комуникацији са крајњим корисницима иновативних производа, у случају Агроуника то су примарни произвођачи, појединци, трговци средствима за примену у пољопривреди.