Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

14. март 2018.

Поводом обележавања 135. годишњице од потписивања Париске конвенције о заштити индустријске својине, а у оквиру сарадње са Светском организацијом за интелектуалну својину, спроведен је конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину за конкретне доприносе који су остварени током 2017. године у периоду од 15. децембра 2017. године до 14. фебруара 2018. године у 4 категорије такмичења:

 1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)
 2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)
 3. Аутор за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity)
 4. Ученик или групa ученика средње школе за проналазак (WIPO School children’s Trophy)

Критеријуми за доделу награда у прве две категорије такмичења:

 • Да jе реч о домаћем проналазачу или домаћем носиоцу индустријског дизајна.
 • Да је остварена заштита патентом/индустријским дизајном у иностранству.
 • Да је патент/индустријски дизајн у важности на минимално једној територији у иностранству.
 • Да патент/индустријски дизајн има конкретну практичну примену и доказан успех на тржишту или тржишни потенцијал.
 • Да је корист за привреду и друштво од патента/индустријског дизајна препознатљива кроз повећање извоза, запослености, продуктивности, енергетске ефикасности, заштите животне средине или побољшање квалитета живота, а са посебним освртом на 2017. годину.

Критеријуми за доделу награде у трећој категорији такмичења:

 • Да је реч о индивидуално написаној или критички приређеној монографији домаћег аутора која се тематски односи на утицај науке и технологије на друштво.
 • Да је монографија објављена током 2017. године са најмање два рецензента у импресу, и да је одликује теоријска дубина, ерудиција и критичко разумевање проблема којом се бави.

Критеријуми за доделу награде у четвртој категорији такмичења:

 • Да се ради о проналаску који доприноси побољшању квалитета живота, енергетске ефикасности или заштити животне средине.

О победницима су одлучиле комисије у саставу:

За прве две категорије такмичења
- Др Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја - председник комисије
- Др Даница Мићановић, експерт за иновације и трансфер знања и координатор за област интелектуалне својине у Привредној комори Србије
- Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину

За трећу категорију такмичења
- Др Александар Петровић, редовни професор Културне антропологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду - председник комисије
- Доцент др Тамара Стојановић - Ђорђевић, доктор педагошких наука и асистент на Филолошко- уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу
- Др Никола Демоња, саветник у Заводу за интелектуалну својину

За четврту категорију такмичења
- Mр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду –- председник комисије
- Др Јован Трифуновић, директор Центра за промоцију науке
- Др Наташа Милојевић, саветник у Заводу за интелектуалну својину

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент, награда WIPO Medal for Inventors, припала је проналазачу Ивану Смајловићу, докторанду на Хемијском факултету Универзитета у Београду, за проналазак под називом: „Апаратура за утврђивање изотопског састава неизменљивих атома водоника и деутеријума у узорцима етанола и поступак за утврђивање аутентичности и географског порекла производа“, јер је за наведени проналазак остварио патентну заштиту на највећим тржиштима света: на територији Руске Федерације, САД и Европе. Такође, поставио је нове стандарде у утврђивању аутентичности и географског порекла вина, алкохолних пића, меда и осталих прехрамбених производа који садрже алкохол или ферментабилне шећере, јер је његов проналазак постао саставни део званичне српске регулативе у овој области. Поред наведеног, патентирана аналитичка метода је на тржишту позната под именом EIM-IRMS® (Ethanol Isotope Measurement - Isotope Ratio Mass Spectrometry), и обезбеђује детекцију илегалних произвођачких пракси као што су разблаживање грожђане шире водом или додавање шећера, што доприноси заштити потрошача и јавном здрављу. У односу на методу нуклеарне магнетне резонанце (SNIF-NMR) кoja сe кoристи само за врхунска вина са познатим географским пореклом EIM-IRMS® метода je прецизнија, јефтинија и анализа узорка траје краће. Поред наведеног, Иван Смајловић је заједно са својим тимом 2015. године освојио прво место на националном такмичењу “Најбоља технолошка иновација”. У последње време, на бази патентираног проналаска, Иван Смајловић је направио нови аналитички инструмент за изотопско утврђивање ботаничког порекла етанола и детекцију илегалних пракси у производњи вина, јаких алкохолних пића и меда који је на тржишту познат под именом EIM-MODULE®, при чему су већ три наручена за потребе лабораторија у ЕУ.

Победник такмичења у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн – награда WIPO IP Enterprise Trophyје фирма CARP SYSTEM DOO из Зрењанина која је носилац регистрованог међународног индустријског дизајна под називом: „Ракета за риболовачки мамац“ која је на тржишту позната под именом DOT Spod Rocket и извози се у преко 20 земаља света.Фирма CARP SYSTEM DOO је основана 2001. године, бави се производњом опреме за спортски риболов и претежно је извозно орјентисана. DOT Spod Rocket, се користи у спортском риболову за транспорт риболовне хране на одређену локацију у води. Овим уређајем су постављени нови стандарди у овој области јер доноси бројна побољшања: омогућава манипулацију једном руком, тако да друга остаје слободна за држање штапа; уређај се отвара приликом контакта било ког свог дела са водом, чиме је решен проблем ефикасног отварања ракете са риболовачким мамцем, и овај уређај поједностављује, олакшава и убрзава храњење без прљања руку. Заинтересованост купаца за овај производ је велика, а на шта указује податак да је током 2017. године продато преко 9.000 јединица, као и мноштво позитивних коментара корисника на друштвеним мрежама. Имајући у виду наведено, као и популарност спортског риболова, постоји велики потенцијал за даљи раст и продају овог иновативног производа и процењује се да ће достићи ниво од 20.000 комада годишње. Поред наведеног, фирма CARP SYSTEM DOO је током 2017. године награђена великом Златном медаљом Новосадског сајма и освојила је прво место на националном такмичењу „Најбоља технолошка иновација“.

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука - WIPO Medal for Creativity, припала је Александру Лују Тодоровићу, редовном професору на докторским студијима Дигиталне уметности на Универзитету уметности у Београду за дело: Дискурс нових технологија, Београд: Clio, 2017, стр. 1-249, ISBN 978-86-7102-559-1, јер представља значајан допринос разумевању нових технологија у контексту промена које доноси 21. век. Ово је више него значајно у тренутку када земље и културе које су своју судбину нераскидиво повезале с развојем технологије размишљају о брзој интеграцији робота и вештачке интелигенције у друштво, као и о успостављању политичких тела, министарстава које треба о томе да брину. Тај процес се свакако не може одиграти на слепо, већ поред технолошког знања и политичких одлука тражи и разумевање његовог смисла без кога се не могу направити ваљане пројекције будућности. Постоји у свету велики број књига које се баве сличним предметом размишљања, али све је у перспективи јер различите појаве под различитим углом изгледају сасвим другачије. Реч је заправо о новој педагогији у којој мисао о технологији и њеним хуманим и постхуманим исходиштима треба да заузме значајно место.

Победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – награда WIPO Schoolchildren ’s Trophy је Урош Филиповић, ученик четвртог разреда Шесте београдске гимназије за проналазак: „Роботска рука опремљена термовизијом која масира леђа“. Проналазак Уроша Филиповића, значајно је другачији од познатих решења у овој области и доприноси квалитету живота, јер помаже у решавању широко распрострањеног проблема бола у леђима услед спазма мишића. Наиме, ова Роботска рука уз помоћ термовизије налази спазмове тј. грчеве у мишићима на леђима, који су узрок проблема, масира их и отклања бол, јер се базира на хипотези да је на местима где су грчеви већа концентрација крви а самим тим и виша температура. Поред наведеног, Урош Филиповић има план за унапређење наведеног проналаска, на тај начин што би увео вештачку интелигенцију која би оптимизовала третман леђа за сваког пацијента и персонализовала цео процес, чему се данас иначе тежи.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим учесницима такмичења.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала привредном друштву за експлоатацију минералне воде и производњу пића КЊАЗ МИЛОШ АД АРАНЂЕЛОВАЦ, које је током протеклих годину дана у односу на сва домаћа правна лица имала највећи број поднетих међународних пријава за жиг.Компанија КЊАЗ МИЛОШ АД АРАНЂЕЛОВАЦ има преко два века дугу традицију, спада у највеће произвођаче минералне воде, безалкохолних и енергетских напитака, а током 2017. године је остварила међународну заштиту за 10 жигова. Тиме је потврдила да поверење потрошача јача разноврсним производним програмом који из дана у дан допуњује и мења у складу са трендовима на домаћем и иностраном тржишту.

Награде Светске организације за интелектуалну својину ће бити додељене на прослави јубилеја 135. годишњице од потписивања Париске конвенције о заштити индустријске својине 20. марта 2018. године.