Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

РАДИОНИЦА НА ТЕМУ НАЦИОНАЛНЕ И МЕЂУНАРОДНЕ ЗАШТИТЕ ПАТЕНАТА

5. октобар 2010.

У Привредној комори Србије је јуче одржана радионица на тему националне и међународне заштите патената. Радионицу је организовала Привредна комора Србије у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину и TAIEX одељењем Европске комисије. Овај догађај био је намењен привредницима, проналазачима и научним радницима, а предавачима из Србије друштво су правили стручњаци из Словеније, Шпаније и Грчке, који су пренели искуства из ове области из својих земаља.

Присутнима су се обратиле Видосава Џагић, потпредседник Привредне коморе Србије, и Бранка Тотић, директор Завода за интелектуалну својину, које су истакле значај прошлонедељног пријема Србије у Европску патентну организацију. Бранка Тотић је такође истакла да ће се до краја текуће године Влади Србије на разматрање предати предлог националне стратегије интелектуалне својине, као и предлог измена и допуна Закона о патентима.

Међу темама радионице биле су специфичности пријава патената из области хемије и фармације, као и из области проналазака у вези са рачунарима (computer implemented inventions). Предавања на ову тему одржали су експерти из Европског завода за патенте и једне шпанске фармацеутске компаније.