Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН 31. ТЕСЛА ФЕСТ

ОДРЖАН 31. ТЕСЛА ФЕСТ

16. октобар 2017.

У периоду од 12-15. октобра је у Спортском центру Војводина у Новом Саду одржан 31. Тесла фест - међународна изложба иновација, проналазака, нових производа и технологија.

Изложба је праћена Међународном конференцијом о иновацијама и интелектуалној својини, организованом 13. октобра уз подршку Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) и Завода за интелектуалну својину. Током изложбе, Завод је имао свој штанд на којем је пружао консултације излагачима и посетиоцима Тесла феста.

На конференцији коју су отворили представник Савеза проналазача Војводине и представник Универзитета у Новом Саду, Ришар Фрелек (Ryszard Frelek) из организације WIPO имао је уводну презентацију о значају интелектуалне својине у развоју иновација и преглед статистичких података у области поднешених међународних пријава патената. Тој теми је било посвећено и излагање представнице Завода, која је говорила и о услугама Завода за предузећа и научне институције. Представник Фонда за иновациону делатности је говорио о финансијким програмима подршке иновацијама, а о значају иновативног сектора малих и средњих предузећа говорио је представник са Високе школе струковних студија из Сремских Карловаца. Презентације о активностима у области иновација и заштите интелектуалне својине имали су и представници страних излагача са Волга државног универзитета из Русије, из Молдавског завода за интелектуалну својину и, као веома значајну о подршци Кине иновацијама, заменик генералног секретара Савеза проналазача из кинеске делегације. На самом крају конференције, професор са Грађевинског факултета из Суботице представио је иновацију фирме Догама из Зрењанина која је имала свој експонат на Тесла фесту.

Последњег дана изложбе, додељена је WIPO медаља за иновацију, а по одлуци комисије медаља је припала излагачу Лазару Лазићу из Суботице за три иновације у области грађевинарства.