Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ИФ4ТМ

ОДРЖАН ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ИФ4ТМ

8. јун 2017.

У четвртак, 8. јуна 2017. године у Заводу је одржан је пети по реду тренинг о заштити и управљању правима интелектуалне својине у оквиру пројекта ИФ4ТМ на коме је и Завод један од партнера поред седам универзитета у Србији, Министарства просвете и науке и бизнис инкубатора.

Предавачи из Завода су током једнодневне радионице, учесницима представили систем заштите права интелектуалне својине и значај заштите појединих права за научно-истраживачке организације. Како су учесници радионице били представници факултета, института, Министарства просвете и науке као и студенти који су се у оквиру пројекта пријавили за такмичење за најбољу студентску иновацију, највише времена је било посвећено систему патентне заштите и претраживању патентне документације.

Како је овај тренинг део радног пакета пројекта у вези са континуираним образовањем, једно предавање се односило и на извођење наставе о интелектуалној својини на факултетина за заинтересоване предаваче уз помоћ наставних материјала који су доступни на сајту Европске патентне организације, на сајту Завода, WIPO-a и других организација. Учесницима су подељени слободно доступни материјали као и посебан курикулум развијен за пројекат који може да се користи у настави. Посебно интересовање учесника изазвала је и тема о управљању правима интелектуалне својине на универзитетима.