Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН WIPO СЕМИНАР О МЕДИЈАЦИЈИ

ОДРЖАН WIPO СЕМИНАР О МЕДИЈАЦИЈИ

1. јун 2017.

У препуној сали Завода је јуче завршен дводневни WIPО субрегионални семинар о медијацији у области интелектуалне својине, који је организован у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину (WIPО).

Семинар је отворио Владимир Марић, в. д. директора Завода за интелектуалну својину, поздравивши учеснике, након чега је Ерик Вилберс, директор WIPО центра за арбитражу и медијацију (WIPO Centre for Arbitration and Mediation) детаљније упознао слушаоце са тематиком медијације и арбитраже. Вилберс је такође нагласио све разлоге због којих би се стране могле одлучиити да искористе могућности алтернативног решавања спора.

Поред Ерика Вилберса, међу предавачима су били Питер Муди из британске фирме Red Pie Consulting, као и Младен Вукмир из фирме Vukmir & Associates, из Загреба.

Први дан семинара обухватио је администрирање медијације и арбитраже у WIPO центру за арбитражу и медијацију, након чега су Питер Муди и Младен Вукмир говорили о припреми и почетку процеса медијације. Семинар је настављен темама избора и именовања медијатора, као и припремом саме медијације.

Други дан семинара започет је представљањем фазе истраживања у медијацији. Практични део семинара укључио је симулацију медијације уз реалан случај из праксе, приликом којег су се учесници поделили у две групе ради заступања две стране у спору. Овај део симулације случаја обухватио је све фазе медијације и побудио велику пажњу свих учесника, након чега је уследила дискусија на веома различите теме из процеса медијације.

Међу учесницима семинара су биле судије, затим бројни заступници за права интелектуалне својине, представници академске заједнице, представници других завода за интелектуалну својину, и многи други.