Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ПОСЕТИО СРБИЈУ

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ПОСЕТИО СРБИЈУ

27. октобар 2010.

Генерални директор Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Френсис Гари, боравио је 25. и 26. октобра у Београду као гост Министарства за науку и технолошки развој. Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између Светске организације за интелектуалну својину и Владе Републике Србије. Приликом свог боравка у Београду, Френсис Гари је посетио и наш Завод, након чега се обратио научној и академској заједници наше земље на пригодном скупу у Ректорату Универзитета у Београду.

Меморандум о разумевању на пољу унапређења заштите интелектуалне својине, који представља основу за израду заједничких пројеката Владе Републике Србије и организације WIPO, потписали су председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, и генерални директор Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Френсис Гари. Сврха Меморандума је да се покрену заједнички пројекти у циљу интензивнијег коришћења права интелектуалне својине у привреди, у научно-истраживачким институцијама и на универзитетима, као и у циљу јачања капацитета органа који се баве спречавањем пиратерије и кривотворења. Мирко Цветковић је након овог чина истакао да је заштита интелектуалне својине значајна на путу Србије ка Европској унији и чланству у Светској трговинској организацији. Председник Владе од ове сарадње очекује увећање капацитета привреде, посебно малих и средњих предузећа, како би могли да искористе права интелектуалне својине. Он је такође нагласио да ће Меморандум послужити као основа за увећање капацитета и наших научних институција, оснаживање административних потенцијала, унапређење законског оквира и подизање свести грађана о значају права интелектуалне својине. Генерални директор организације WIPO истакао је да је потписивање Меморандума значајно због тога што се овим чином показује да Србија третира питање интелектуалне својине на највишем нивоу и шаље важан сигнал свету да се питање заштите интелектуалне својине овде озбиљно схвата.

  Френсис Гари је свој боравак у Београду искористио и да се обрати научној и академској заједници Србије. Приликом сусрета Френсиса Гарија са представницима научне и академске заједнице, који се 26. октобра одржао у свечаној сали Ректората, гостима су се обратили и проректор Универзитета у Београду, Невенка Жаркић, државни секретар у Министарству за науку и технолошки развој, Милош Недељковић, као и директор Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић.

Проректор Универзитета у Београду, Невенка Жаркић, поздравила је присутне госте у име универзитета. Невенка Жаркић је истакла да одлазак младих са дипломама из земље и даље представља велики проблем, али је додала да дипломирани студенти, магистри и доктори наука који су наставили своје каријере у иностранству одржавају чврсте везе са својим матичним факултетима. У склопу потребе за јачом сарадњом науке и привреде, Жаркић је истакла да наши факултети већ дуги низ година сарађују са привредним друштвима и да се ова тенденција наставља. У том смислу, уговори о сарадњи закључени су са многим глобалним компанијама, међу којима су Кока Кола, ИБМ, Лореал, и друге.

Генерални директор Светске организације за интелектуалну својину, Френсис Гари, говорио је о улози универзитета као генератора знања, истакавши важност људског капитала Универзитета у Београду и његове продуктивне употребе у привреди. Универзитети постају „фабрике“ знања и иновација. Сама иновативност доживљава континуирану трансформацију, па тако можемо говорити о индивидуалним иновацијама у 19. веку, иновацијама насталим из сарадње у 20. веку, и тзв. „отвореним иновацијама“ 21. века, када долази до партнерстава више потпуно различитих ентитета међу којима су и универзитети, и када се иновација тражи свуда. Глобалне промене данас у многоме утичу на систем интелектуалне својине, који мора да прати и да се прилагођава тенденцијама. У вези са тим, Гари је говорио о великим географским променама у погледу пријава патената и развоја технологије, нагласивши да већ данас читава једна трећина свих светских технологија потиче из Кине и Републике Кореје. О географским променама у области високе технологије сведочи и чињеница да ће се на глобалном нивоу до 2050. године профит од реализације нових технологија у Европи и Северној Америци снизити са данашњих 60% на 30% од укупног светског богатства које потиче од имплементације иновација. Интелектуална својина, по речима г-дина Гарија, постаје један од кључних конкурентних инструмената које држава може користити, због чега се мора стратешки приступити овом питању. У вези са тим, Френсис Гари похвалио је одлучност Србије да до краја текуће године усвоји сопствену националну стратегију за развој интелектуалне својине.Директор Завода, Бранка Тотић, подсетила је присутне да је Србија још 1883. године била једна од једанаест земаља оснивача Париске Уније, претече WIPO, што доказује да су се у Србији још у деветнаестом веку разматрала питања у вези са интелектуалном својином. Сарадња Србије са Светском организацијом за интелектуалну својину има суштински значај за изградњу квалитетног и ефикасног система заштите интелектуалне својине у нашој земљи. Директорка Завода је истакла да је WIPO током свих ових година пружао квалитетан и ефикасан форум на коме се дискутовало и долазило до решења о свим питањима интелектуалне својине у свету. Србија је потписала све уговоре које је ова институција донела. Напоменуто је да међународни уговори којим администрира WIPО, попут уговора о сарадњи у области патената и Мадридског аранжмана, пружају нашим држављанима једноставнију и јефтинију заштиту интелектуалне својине у свету, омогућавајући им да цео процес завршавају без потребе подношења пријава у свакој циљаној земљи понаособ. Бранка Тотић је такође навела бројна унапређења у раду Завода за интелектуалну својину, посебно нагласивши чврсту оријентацију Завода ка задовољењу потреба својих клијената, у чију сврху су омогућени и електронски приступи базама података патената, жигова и дизајна.

Државни секретар у Министарству за науку и технолошки развој, Милош Недељковић, подсетио је присутне да интелектуалну својину не представљају само патенти, жигови, ауторска права, као њени најзаступљенији облици, већ је ту и очување традиционалног знања и фолклора. Он је изразио очекивања да ће развој науке и образовања у Србији ићи у правцу постизања потребног нивоа знања о интелектуалној својини. Милош Недељковић је позвао научне и академске раднике да посете сајт Светске организације за интелектуалну својину, на којем могу пронаћи значајне и веома корисне публикације едукативног и информативног карактера.