Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

27. април 2017.

У свечаној сали Завода за интелектуалну својину је јуче одржан скуп поводом прославе Светског дана интелектуалне својине. Свечаности су присуствовали бројни представници академске заједнице, органа за спровођење права интелектуалне својине, организација за подршку пословању, адвокати и заступници за права интелектуалне својине, као и представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права.

Скуп је отворио мр Владимир Марић, в. д. директора Завода за интелектуалну својину Републике Србија истакавши да је Србија остварила велики напредак у процесу евроинтеграција у домену интелектуалне својине, уз такође добре резултате на пољу борбе против кривоторења и пиратерије. Владимир Марић је такође нагласио да се у 2017. години очекују новине у регулативи у вези са ауторским и сродним правима, којима ће се побољшати положај одређених категорија аутора и носилаца сродних права.

Проф. др Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, нагласила је да иновација није циљ сама по себи, већ је највећа вредност у њеној примени. "Нарочито је потребно уложити веће напоре у боље повезивање научних и истраживачко-развојних капацитета са привредом у Србији", истакла је Тања Мишчевић.

Проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, осврнуо се на напредак у стварању подстицајног окружења за развој иновација у Србији, нагласивши да иновациони капацитети наше земље важан фактор за даљи рад на стратегији паметне специјализације за Србију.

Скупу су присуствовали предстаници и бројних медијских кућа. Светски дан интелектуалне својине обележен је у бројним државама света, уз глобалну поруку "Иновације унапређују животе". Више о поруци Светског дана интелектуалне својине и обраћању генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, Френсиса Гарија, можете прочитати на овом линку.