Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЗАШТИТА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

ЗАШТИТА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

22. фебруар 2017.

У Пожаревцу је јуче одржан семинар у организацији Привредне комора Србије - Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа и Завода за интелектуалну својину Републике Србије, ради подршке пољопривредним произвођачима у циљу заштите својих производа и услуга правима интелектуалне својине.

Семинару су присутвовали пољопривредни и други произвођачи који желе да заштите своје иновативне или традиционалне производе или услуге, у циљу боље тржишне позиционираности у овој грани индустрије.

Отварајући скуп, Тамара Ивковић, в.д. директора РПК Пожаревац је истакла велики значај овог типа обуке за привреднике региона, у циљу афирмације локалног потенцијала. Др Даница Мићановић, заменик секретара Удружења за биљну производњу, истакла је значај имплементирања интелектуалног капитала у стварање нових производа са вишом нето додатном вредношћу за подизање конкурентности српске пољопривреде.

Обука је одржана у циљу подизања свести о значају интелектуалне својине у оквиру ЕУ пројекта VIP4SME на коме је Завод партнер и чији је циљ пружање подршке предузећима у заштити и управљању правима интелектуалне својине у свом пословању, према речима руководиоца Центра за едукацију и информисање Завода за интелектуалну својину Републике Србије, која је и преставила услуге Завода. Биљана Ремовић Димић, такође представник Завода, приближила је присутнима знакове разликовања у функцији брендирања: жиг, дизајн и ознаке географског порекла. Као примере из праксе, општина Жагубица је представила своје производе са ОГП - Хомољски мед и Хомољски сир, наводећи предности добијене након поступка заштите.