Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН ДЕВЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2010.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије је данас прославио јубиларну деведесету годишњицу свог постојања. Тим поводом је у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину организована међународна конференција о заштити права интелектуалне својине.

У част прославе и међународне конференције, Београд је угостио директоре завода за интелектуалну својину из земаља у региону, званичнике Светске организације за интелектуалну својину, Европске организације за патенте, Канцеларије за хармонизацију интерног тржишта, Савеза за ауторска права у централној и источној Европи, непрофитне организације SNB React, као и бројне госте из земље и иностранства, који су допринели и доприносе успешном раду нашег Завода.

Подсећања ради, Завод за интелектуалну својину је 15. новембра 1920. године основан као управа за заштиту индустријске својине. Током наредних деведесет година, ова институција је више пута мењала назив, те се кроз историју звала: Савезна управа за проналазштво (1948), Савезни уред за патенте (1953), Савезна управа за патенте (1956), Управа за патенте (1958), Савезни завод за патенте (1967), Савезни завод за интелектуалну својину (1994), док је свој данашњи назив - Завод за интелектуалну својину, добила 2003. године.На међународној конференцији о заштити права интелектуалне својине, која је организована у част јубилеја Завода, било је речи о савременим принципима пословања и савременим питањима са којима се глобално друштво суочава у области интелектуалне својине. Посебна пажња посвећена је изазовима у овој области које доноси период пред нама. На конференцији је приказан и кратак филм о раду и развоју Завода за интелектуалну својину.Приликом отварања конференције, директорка Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић, подсетила је да је на данашњи дан пре деведесет година престолонаследник тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Александар Карађорђевић донео Уредбу о заштити индустријске својине, којом је установљена Управа за заштиту индустријске својине. Бранка Тотић је истакла да је Завод у својој дугој историји пратио судбину чак осам држава (од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до Републике Србије) у којима је био централни орган надлежан за послове индустријске својине, а од 1994. године и за послове који се односе на ауторско и сродна права. Завод је током деведесет година постојања успешно радио упркос различитим друштвеним и политичким приликама које су задесиле државу. Истакавши да је Србија у октобру текуће године постала чланица Европске организације за патенте, директорка Завода је додала да је наша земља поставила циљ да на пољу развоја интелектуалне својине до краја 2013. године достигне ниво заштите сличан оном који постоји у земљама Европске уније, у чему Завод има кључну улогу.Представник Светске организације за интелектуалну својину, Сергеј Зотин честитао је девет деценија постојања Завода директорки, Бранки Тотић, као и свим запосленима у Заводу. Сергеј Зотин је пренео поздраве генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, Френсиса Гарија, истакавши да Меморандум о разумевању између Светске организације за интелектуалну својину и Републике Србије, који су у октобру текуће године потписали Френсис Гари и председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, представља почетак нове успешне етапе у билатералној сарадњи.

Све презентације са међународне конференције можете погледати овде.

На коктелу који је уприличен у част прославе рођендана Завода, присутнима се обратио потпредседник Владе Републике Србије и министар за науку и технолошки развој, Божидар Ђелић. Министар је честитао деведесети рођендан Завода директорки Завода, Бранки Тотић, као и свим запосленима у овој институцији, и пренео похвале Европске комисије која је у свом годишњем извештају поздравила напредак Србије у доменима науке и интелектуалне својине. Божидар Ђелић је нагласио важност институције Завода у процесу развоја свести о значају интелектуалне својине. Такође, министар је искористио ову прилику да поздрави напоре који су уложени у отварање центара за трансфер технологије, који тек треба да заживе у Србији.Гости, који су у част јубилеја Завода посетили Београд, имали су прилику да разгледају Дворски комплекс, односно Краљевски и Бели двор. Том приликом поздравили су их Њ. К. В. Принц Престолонаследник Александар II Карађорђевић и Њ. К. В. Принцеза Катарина. Они су директорки Завода честитали јубилеј и истакли значај веза које Завод одржава и јача са другим заводима, као и са европским и глобалним институцијама. Директорка Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић, захвалила се на лепим жељама и уручила краљевском пару пригодне поклоне – репринт оригиналe књигe „Законски прописи из области индустријске својине“ из 1925. године, чији је аутор др Јанко Шуман, тадашњи председник Управе за заштиту индустријске својине.