Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

16. новембар 2016.

На свечаности која је организована уз подршку Владе Републике Србије, јуче је у Клубу посланика у Београду обележено 96 година постојања Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Отворивши скуп, мр Владимир Марић, в.д. директора Завода за интелектуалну својину, подсетио је на богату историју Завода и његов континуирани развој до данашњег дана. Владимир Марић је посебно нагласио осавремењеност законâ у области интелектуалне својине и њихову прилагођеност европском правном систему. Истакнуто је и да су услуге Завода за интелектуалну својину од маја ове године потпуно аутоматизоване, тако да је корисницима омогућено да пријаве жигова, патената и индустријског дизајна подносе електронским путем.

Скупу се потом обратио проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Током свог излагања, проф. др Владимир Поповић похвалио је рад Завода за интелектуалну својину и истакао да је Србија на добром путу у области развоја интелектуалне својине, притом указавши на потребу увећања броја патентних пријава у Републици Србији како би се достигли већи светски стандарди.

У другом делу свечаности додељене су годишње награде Светске организације за интелектуалну својину за најбољи патент, индустријски дизајн, ауторски рад у области друштвено-хуманистичких наука, проналазак остварен од стране ученика средњих школа, као и за правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова.

У категорији проналазача или групе проналазача за патент, прво место освојила је група проналазача за проналазак под називом: „Дво-микрофонски поступак утишавања амбијенталне буке са применом у мобилном телефону“. Аутори проналаска су: др Зоран Шарић, научни саветник у Центру за унапређење животних активности из Београда, мр Станислав Очовај из Истраживачко-развојног института РТ-РК из Новог Сада, Роберт Печкаи-Ковач, дипломирани инжењер такође из Истраживачко-развојног института РТ-РК из Новог Сада, и др Јелена Ковачевић, доцент на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду.

На основу одлуке комисије, победник у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн је фирма Алфа-Плам а.д. из Врања за индустријски дизајн пећи на пелет за етажно грејање која је на тржишту позната под комерцијалним називом Commo 21.

У категорији аутора или групе аутора за истакнуте радове у области друштвено-хуманистичких наука добитник награде је др Предраг Милосављевић за истакнуту монографију „Мера и узвишеност“.

У категорији ученика или групе ученика средње школе за проналазак, прво место освојио је Ђорђе Огризовић, ученик четвртог разреда Треће београдске гимназије за проналазак „Пречишћавање воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације“.

У категорији изузетног домаћег корисника међународног система регистрације жигова награду је добила фирма Maxima из Лучана.

Експонати добитника награда Светске организације за интелектуалну својину су, заједно са експонатима проналазача који су од стране Завода за интелектуалну својину номиновани за награду Европске патентне организације «Европски проналазач за 2017. годину», изложени у холу Завода за интелектуалну својину.

Више о добитницима награда можете прочитати у засебној вести.