Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СРБИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ "BELT AND ROAD" У КИНИ

СРБИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ "BELT AND ROAD" У КИНИ

25. јул 2016.

“Каиш и пут” (“Belt and Road”), или како се још назива - “Каиш и пут иницијатива” (“Belt and Road Initiative”), је развојна стратегија, предложена од стране кинеског председника Си Ђи Пинга 2013. године, која се фокусира на чвршћу економску и културну сарадњу између земаља које се налазе између Кине и остатка евроазијског континета.

Иницијатива има за циљ да промовише уређен и слободан проток економских добара између тих земаља, ефикасно и лако размештање економских ресурса и чвршће повезивање националних тржишта, све то кроз интензивнију сарадњу азијског, европског и афричког континета. Описана иницијатива отвара нове могућности за земље које се налазе дуж “Каиша и пута” да се удруже са Кином у правцу заједничког економског развоја. Своје место у том великом пројекту има и интелектуална својина као важна полуга економског напретка у савременом свету.

У оквиру описане иницијативе је у Пекингу, у Народној Републици Кини, 21. и 22. јула 2016. године одржана Конференција на високом нивоу о интелектуалној својини за земље које се налазе дуж “Каиша и пута”. Конференција на висoком нивоу организована је од стране Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Државног завода за интелектуалну својину Народне Републике Кине (SIPO), Државне администрације за индустрију и трговину (SAIC), Националне државне администрације за ауторско право Кине (NCAC), Министарства трговине Народне Републике Кине (MOFCOM) и Пекиншке градске Владе. Циљ Конференције је био да се примене предлози из “Каиш и пут иницијативе”, да се размене искуства земаља у погледу заштите интелектуалне својине и да се начини један корак даље у унапређењу међусобне сарадње када је реч о спровођењу права интелектуалне својине.

Скуп су отворили господин Ванг Јонг, државни секретар Народне Републике Кине и господин Френсис Гари, генерални директор Светске организације за интелектуалну својину.

Високој конференцији је присуствовало више од 300 учесника, од тога 120 гостију из иностранства из 50 различитих земаља, амбасадора, директора националних завода за интелектуалну својину и многи други. Републику Србију представљао је в.д. директора Завода за интелектуалну својину, мр Владимир Марић.

Дана 21.7.2016. године, представник Републике Србије, мр Владимир Марић, на предлог Државног завода за интелектуалну својину Народне Републике Кине, председавао је трећом тачком дневног реда под називом: Развој ефективне инфраструктуре и капацитета за динамични систем заштите интелектуалне својине: искуства и најбоља пракса.

Наредног дана, у оквиру дискусије која је вођена о могућим облицима сарадње између земаља дуж “Каиша и пута”, када је реч о спровођењу права интелектуалне својине, мр Владимир Марић имао је запажено излагање које се односило на најважније активности у правцу јачања државних капацитета ради ефикасније заштите интелектуалне својине. Вршилац дужности директора Завода за интелектуалну својину упознао је присутне са кључним резултатима које је Србија постигла у последњих неколико година у области заштите интелектуалне својине и даљим плановима наше земље када је реч о овој области.

Након заседања Мр Владимир Марић примљен је од стране господина Ванг Хонга, Генералног директора Пекиншког завода за интелектуалну својину, који му је у име господина Чанг Гуија, Директора Државног завода за интелектуалну својину Народне Републике Кине и у своје лично име, изразио захвалност на председавању трећом тачком дневног реда и на успешном излагању у другом делу Конференције. Генерални директор Пекиншког завода за интелектуалну својину навео је да Народна Република Кина изузетно цени учешће Србије на Високој конференцији у Пекингу и допринос који је том приликом дала.

Мр Владимир Марић се захвалио на указаној части, изразио захвалност што је Србији пружена могућност да учествује на тако значајном скупу и изразио наду да ће се сарадња Републике Србије и Народне Републике Кине и у будућности наставити.

Скуп је завршен усвајањем “Заједничке иницијативе за јачање сарадње између земаља дуж Каиша и пута на пољу интелектуалне својине”.