Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА У ОБЛАСТИ ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА У ОБЛАСТИ ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

2. јун 2016.

Јуче је у просторијама Завода за интелектуалну својину завршен дводневни семинар о патентнима у области прехрамбене технологије, који су заједнички организовали Европски завод за патенте и Завод за интелектуалну својину, у оквиру реализације програма билатералне сарадње. Први дан семинара је био посвећен размени искустава експерата из Европског завода за патенте и стручњака Завода у области патентне заштите функционалне хране, а други дан семинара, у форми округлог стола, био је намењен представницима привреде, науке, центара за трансфер технологија и патентним заступницима.

Семинар намењен јавности, отворио је в.д. директора Завода мр Владимир Марић који је истакао значај окупљања представника привреде и науке за подстицање патентне заштите у Европи. Господин Марић је у уводном излагању навео да је, прехрамбена индустрија послодавац број један, као и да 57% од укупног броја патената у пројектима технолошког развоја у Србији припада области биотехнологије и пољопривреде. Господин Марић се у оквиру уводног излагања захвалио на свесрдној подршци Европског завода за патенте на реализацији семинара и истакао значај непрестаног усавршавања запослених у Заводу за интелектуалну својину.

Господин Нилс Стивенсборг, представник Европског завода за патенте, изразио је задовољство због квалитетне сарадње са Заводом за интелектуалну својину која се огледа и у реализацији већ трећег по реду семинара сличне врсте и представио је организацију и услуге које пружа Европски завод за патенте.

На округлом столу се окупило око четрдесет учесника. О поступку признања патента у Европском заводу за патенте и код нас, начину класификовања проналазака и пракси претраживања и испитивања патентних пријава у области прехрамбене технологије са посебним освртом на функционалну храну, говорили су патентни испитивачи из Европског завода за патенте, госпођа Доминика Барач и господин Франсоа Кози, и госпођа Јелена Томић Кесер, начелник Одељења за хемију и хемијску технологију Завода за интелектуалну својину.

Округли сто је модерирала госпођа Мирјана Пешић, доцент на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду и оснивач Удружења прехрамбених технолога, и истакла значај патентне заштите за афирмацију рада научника као и за сарадњу привреде и науке.

У оквиру панел дискусије представљена су искуства привреде и науке у реализацији и примени патената у области прехрамбене технологије.

Домаћи патент којим је заштићен поступак за производњу брашна од проклијалих житарица представио је господин Бошко Павловић, проналазач и директор фирме Bread Line d.o.o. из Земуна. Брашно произведено по патентираном поступку је на тржишту Србије, земаља региона, Италије и Румуније.

Другом презентацијом су представљена искуства Института за прехрамбене технологије у Новом Саду на примеру патента за хлеб са ланеним семеном и биљном мешавином за побољшање метаболизма и регулисање телесне тежине. Наведени патент је представила проналазач и научни сарадник др Оливера Шимурина, технолошки координатор за пекарске, фине пекарске производе и замрзнута теста, и истакла отвореност Института за прехрамбене технологије у Новом Саду за сарадњу са привредом.

Последњу презентацију у оквиру панел дискусије је одржао господин Иван Смајловић, потпредседник Истраживачко–развојног сектора и главни технолог и суоснивач SG Isotech d.o.o. из Панчева. Господин Смајловић је носилац патента за поступак утврђивања аутентичности и географског порекла вина, алкохолних пића, меда и осталих прехрамбених производа који садрже алкохол или ферментабилне шећере. Овај патент је заштићен на територији Србије, САД и Русије, и постао је део стандардне процедуре у Србији за проверу аутентичности вина и алкохолних пића.

У оквиру округлог стола је дискутовано о могућностима реализације патената научноистраживачких установа у привреди.

Помоћник директора Завода за интелектуалну својину је у завршници округлог стола истакла потребу за квалитетном припремом патентне пријаве за остваривање патентне заштите, потребу за коришћењем патентне документације за претраживање стања технике као и коришћење расположивих домаћих и страних фондова за реализацију иновација. У циљу избегавања патентних спорова и/или проналажења партнера за реализацију истраживачких и развојних активности, г-ђа Јелић је указала на значај провере правног статуса регистрованих патената у релевантној области развоја.

На крају семинара господин Нилс Стивенсборг се захвалио свим учесницима на издвојеном времену, пажњи и активном учешћу у дискусији.

Агенду семинара можете преузети овде.

Пакет са презентацијама са семинара у ZIP формату можете преузети овде.

Пакет садржи следеће презентације:
- Европски завод за патенте, Г-дин Нилс Стивенсборг, експерт Европске патентне академије, Европски завод за патенте
- Пракса Европског патентног завода у области прехрамбене технологије
Г-дин Франсоа Кози, патентни испитивач, Европски завод за патенте
- Пракса Завода за интелектуалну својину у области прехрамбене технологије
Г-ђа Јелена Томић Кесер, начелник Одељења за хемију и хемијску технологију, Завод за интелектуалну својину
- Патентирање у области прехрамбене технологије у Европском патентном заводу: бројке и чињенице, Г-ђа Доминика Барáч и Франсоа Кози, патентни испитивачи, Европски завод за патенте
- Искуство фирме Bread Line d.o.o Земун, Г-дин Бошко Павловић, Директор
- Искуства Института за прехрамбене технологије Нови Сад, Др Оливера Шимурина, Научни сарадник
- Искуства SG Isotech d.o.o. Панчево, Г-дин Иван Смајловић, Главни технолог, потпредседник Истраживачко– развојног сектора и суоснивач