Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2016.

Данас је у Заводу за интелектуалну својину свечано обележен Светски дан интелектуалне својине који се ове године одржава са поруком „Креативност у дигиталном окружењу“.

Идеја која се крије иза овогодишње поруке је брига о култури у савременом дигиталном добу. Начин на који креативност данас утиче на културу умногоме је другачији у односу на период од пре двадесетак година, дела се другачије стварају и преузимају под окриљем константног развоја информационих технологија, тако да се и систем интелектуалне својине континуирано прилагођава. Нема сумње да су пред креативним индустријама, као главним „произвођачима“ ових дела, данас много већи изазови него што су икада били.

Међу гостима су били представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Делегације ЕУ у Републици Србији, Амбасаде САД-а у Београду, као и бројни представници универзитета, привредних комора, специјализованих адвокатских канцеларија и других институција. Отварајући скуп, Владимир Марић, вршилац дужности директора Завода за интелектуалну својину, истакао је значај креативних индустрија за привредни развој Србије које учествују са 4% у укупној запослености у Републици Србији. „Продуктивност запослених у креативним индустријама у Србији, као и на глобалном нивоу, већа је од просека. Ове индустрије не само да стварају приходе и отварају радна места, већ представљају и гориво за развој других привредних грана“, истакао је Владимир Марић.

Фрејк Јанмат, шеф секције за евроинтеграције при Делегацији ЕУ у Србији, посебно је нагласио добар напредак који је Србија остварила у прилагођавању закона у области интелектуалне својине са законодавством Европске уније, због чега је све спремно за отварање поглавља бр. 7 у процесу евроинтеграција Србије. Јанмат је такође позвао на креирање новог стратешког документа о развоју интелектуалне својине у Србији.

Економски саветник у амбасади САД-а у Србији, Џереми Лонг, говорио је о значају интелектуалне својине за привредни развој, истакавши да је систем интелектуалне својине подједнако употребљив и за велике и мале фирме, те да је битно да систем заштите интелектуалне својине беспрекорно функционише. У том смислу, Лонг је нагласио потребу за развојем ефикасног система за спровођење права интелектуалне својине.

Скуп је испраћен од стране бројних медијских кућа: Радио Телевизије Србије, Телевизије Пинк, Радио Телевизије Војводине, агенције ФОНЕТ, листа Телеграф и других.

- Прочитајте поруку генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, г-дина Френсиса Гарија, посвећену овогодишњем Светском дану интелектуалне својине (на енглеском језику)