Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СИГУРНО НЕ БИСТЕ РИЗИКОВАЛИ ЖИВОТ ВАШЕГ ДЕТЕТА!

СИГУРНО НЕ БИСТЕ РИЗИКОВАЛИ ЖИВОТ ВАШЕГ ДЕТЕТА!

17. децембар 2015.

То је назив публикације и кампање која се спроводи у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и другим органима за спровођење права интелектуалне својине. Намењена је подизању свести потрошача о постојању и препознавању кривотворених играчака које могу озбиљно угрозити живот деце.

Кривотворене играчке се обично производе у незаконитим условима и без поштовања здравствених и безбедносних птописа. Сировине које се користе за производњу не подвргавају се контроли и могу садржати отрове, укључујући и хемикалије које могу проузроковати тешке здравствене последице. Стандард израде делова је веома низак и може се десити да ситни делови играчака отпадну и деца буду изложена ризику од дављења.

Током 2014. године надлежни органи запленинили су више од 107.000 кривотворених играчака намењених потрошачима у Србији. Ове играчке су могле угрозити децу и задржане су на граници или повучене из продаје из малопродајних објеката.

Потрошачи треба добро да размисле приликом куповине кривотворених играчака у малопродајним онбјектима. конкретно, треба да обрате пажњу на цену, квалитет производа, место продаје и амбалажу.

Ако потрошач накнадно утврди да је купио кривотворену играчку, треба да контактира произвођача оригиналне играчке или Тржишну инспекцију при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Сектор тржишне инспекције, на телефон: +381 11 361 4334, или путем електронске поште stopfalsifikati@mtt.gov.rs .

Више информација о самој кампањи можете погледати на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација овде или на линку странице пројекта овде .

Комплетну брошуру можете преузети овде.